„România este alături de R. Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării”, se arată într-o declarație a Președinției române, publicată miercuri, 15 februarie.
Președintele României, Klaus Iohannis, susține că „semnalele privind încercările Rusiei de a răsturna ordinea democratică și constituțională a R. Moldova sunt extrem de îngrijorătoare”.
Republica Moldova nu este singură.Klaus Iohannis
„Amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a R. Moldova [...] nu trebuie deloc neglijate”, spune președintele român. El dă asigurări „că R. Moldova nu este singură în fața acestor provocări”.
Iohannis subliniază că locul R. Moldova este „în marea familie a Uniunii Europene” și că România o sprijină în procesul de aderare.
Declarațiile liderului de la București vin la câteva zile după ce președinta moldoveană, Maia Sandu, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au făcut dezvăluiri publice despre un presupus plan al Rusiei de a organiza o lovitură de stat în R. Moldova, mascată prin proteste și susținută de opoziția politică de la Chișinău.
Partidul Șor și Blocul Comuniștilor au calificat declarațiile Maiei Sandu drept „o provocare care are ca drept scop atragerea R. Moldova într-un conflict militar, isterizarea societății și intimidarea opoziției”.
### Vezi și... ### Pe agendă | Maia Sandu schițează scenarii sumbre ale „destabilizării” țării de către RusiaÎntr-o reacție emisă marți, 14 februarie, Ministerul de Externe de la Moscova a respins acuzațiile, calificându-le „absolut nefondate și fără dovezi”.
Casa Albă a declarat că presupusul complot nu a fost confirmat din surse independente, dar „cu siguranță, nu este în afara limitelor comportamentului rus”.
### Vezi și... ### Rusia, SUA, UE, Serbia, Muntenegru: Reacții la presupusul plan rusesc de răsturnare a puterii în R. Moldova