România continuă vaccinarea cu AstraZeneca; EMA recomandă și ea continuarea vaccinării cu AstraZeneca

Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România, dar autoritățile au decis, ca măsură de extremă precauție, scoaterea din centrele de vaccinare, acolo unde au fost distribuite, a acelor doze rămase dintr-un lot pentru care s-au semnalat probleme în Italia.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat și ea, joi, „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca. „Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei”, afirmă Agenţia europeană într-un comunicat citat de France Presse.

Italia a decis să oprească de la administrare lotul ABV 2856 de vaccinuri AstraZeneca împotriva Covid-19 după ce au fost raportate în Sicilia decesele a doi bărbați care au fost recent vaccinați cu acest ser, a declarat joi o sursă apropiată situației citată de Reuters.

Un alt lot suspectat că ar fi putut produce efecte adverse a fost suspendat în Austria. Alte patru ţări europene, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg, au suspendat imediat vaccinările cu doze din acest lot, livrat în 17 ţări şi care includea un milion de vaccinuri.

### Vezi și... ### Danemarca suspendă două săptămâni vaccinarea cu AstraZeneca

Joi, Danemarca, Islanda și Norvegia au anunțat de asemenea suspendarea temporară a vaccinării cu AstraZeneca după ce la mai multe persoane din Danemarca, care fuseseră vaccinate, se constatase formarea de cheaguri de sânge. Una a decedat.

Peste tot, autoritățile sanitare naționale au ținut să precizeze că nu există nici o dovadă că vaccinurile sunt cele care au provocat aceste fenomene sau decesele. Agenția Europeană a Medicamentelor a precizat de asemenea că vaccinul AstraZeneca este „sigur și eficace” dar că va continua să investigheze circumstanțele.

În R. Moldova, unde există numai vaccinul AstraZeneca - donat de România sau prin platforma COVAX - autoritățile sanitare și specialiștii în imunizare, susțin că potrivit informațiilor disponibile până în prezent, incidența formării cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate cu AstraZeneca, nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale.

„Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, urmăresc derularea campaniei și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare. Până în prezent, în Republica Moldova, au fost administrate 9341 de doze de vaccin AstraZeneca, fiind înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, citat de Radio Chișinău.

Pe de altă parte, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA)a recomandat autorizarea vaccinului anti COVID-19 al companiei americane Johnson & Johnson pentru a putea fi folosit în Uniunea Europeană. Compus dintr-o singură doză, este al patrulea vaccin împotriva noului coronavirus care primește aprobarea EMA, după vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.