România: controversata educație sexuală este înlocuită în școli cu „educația pentru viață”

România, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, București 16 iunie 2021

În România, în viitorul an școlar, va fi introdusă materia obligatorie „educație pentru viață” care va include educația sexuală – materie care a fost scoasă din programa școlară prin votul Parlamentului. Anunțul a fost făcut marți seară de premierul Florin Cîțu, care totodată și-a criticat colegii din Partidul Național Liberal care, în Senat, au votat alături de social-democrați, AUR și UDMR pentru scoaterea educației sexuale din școli.

Noua materie, educație pentru viață, a fost propusă de Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu ca o soluție de compromis și va mai include educație pentru alimentație, juridică sau financiară. Se va studia o oră pe săptămână, de la clasa a cincea până la clasa a douăsprezecea. Părinții își vor putea retrage copii de aceasta materie, cum este și cazul cu orele de religie.

În 3 iunie 2020, deputații au adoptat proiectul prin care era eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, potrivit legii votate de parlamentari. Președintele Klaus Iohannis a atacat actul normativ la Curtea Constituțională , spunând că, prin modul în care a fost adoptat, precum și prin conținutul normativ, încalcă Constituția.

Curtea Constituțională a decis că legea este constituțională, însă pe 4 noiembrie 2020 președintele a trimis-o în parlament pentru reexaminare.

Inițiativa președintelui a fost respinsă acum de Senat, și va merge în Camera Deputaților, camera decizională.

Biserica Ortodoxă din România a susținut eliminarea educației școlare. Recent, într-uninterviu cu Europa Liberă România, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu califica educația sexuală drept „materiedovedit ideologiza(n)tă, deci deformatoare de firesc și de realitate”.