România: dosarul „10 august 2018” clasat definitiv de Tribunalul București

Romania - Piața Victoriei, 10 august 2019

Șapte organizații ale societății civile contestă decizia Tribunalului București de clasare definitivă a dosarului „10 august” și anunță că vor sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit unui comunicat preluat de G4media.

Reprezentanții grupurilor civice vor organiza miercuri, 3 martie un protest în fața Tribunalului București, cu mesajul „Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO”.

Potrivit comunicatului de presă, organizațiile societășii civile dezaprobă modul în care ancheta „10 august” a fost ucisă din fașă. „Niciun martor și nicio persoană vătămată nu au fost audiate de procurori, iar o parte din probele tehnice nu au fost cerute. În aceste condiții, închiderea cercetărilor nu poate fi decât abuzivă”, mai susțin reprezentanții grupurilor civice.

### Vezi și... ### La ce folosesc informațiile distorsionate ale Jandarmeriei

Dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 de la București, inițiat de românii de diasporă împotriva modificărilor la legile justiției susținute de guvernul social-democrat al Vioricăi Dăncilă, rămâne clasat. Marți, Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Prin această decizie, foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor. Decizia Tribunalului București este definitivă.