Cu o întârziere de două luni față de termenul limită dat de directiva europeană, guvernul României a adoptat miercuri, 25 august, ordonanța anti-plastic.
Treptat vor fi scoase de pe piață produsele din plastic de unică folosință - în special paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic, bețișoarele de urechi, iar consumatorul va avea posibilitatea de a alege alternative reutilizabile, adecvate și durabile sau care nu conțin plastic.
Prețurile anumitor tipuri de ambalaje de unică folosință vor fi afișate la vânzare, separat.
Pe de altă parte, în România înflorește comerțul cu deșeuri, aduse lega și ilegal în țară, o afacere estimată de Garda de Mediu și Vamă la circa un miliard de euro. Aproape de 550 de milioane de euro pe an este cifra de afaceri a societăților care sunt implicate în comerțul cu deșeuri. Reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Vămii estimează că o sumă similară este obținută și pe piața neagră e deșeurilor.
În 2021, România a descoperit tot atâtea transporturi ilegale de gunoaie cât în ultimii cinci ani.
Materialele plastice sunt catalogate de autoritățile române de mediu drept „gunoi periculor”, alături de metale, substanțe chimice sau resturi de pe șantierele de construcții.