România: liderul USR, Dacian Cioloș, însărcinat cu formarea noului guvern

Dacian Cioloș

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a însărcinat pe liderul Uniunii Salvați România, Dacian Ciolos, cu formarea noului guvern, pe 11 octombrie, la mai puțin de o săptămână după ce fostul guvern condus de liberalul Flori Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

Iohannis a făcut anunțul după consultări purtate cu toate fracțiunile parlamentare, spunând că viitorul guvern trebuie să gestioneze bine situația pandemică, creșterea prețurilor la energie și fondurile europene pentru redresarea economiei.

USR a fost singurul partid care s-a dus la convorbirile cu președintele României cu o propunere de premier. Partidul Național Liberal de guvernare a anunțat că nu are o majoritate, iar Partidul Social Democrat de opoziție a insistat pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Guvernul Cîțu a fost demis printr-un vot covârșitor la 5 octombrie, la mai mult de o lună de criză după ieșirea USR din coaliția guvernamentală condusă de liberali, din cauza unei dispute privind un mare plan de modernizare a infrastructurii comunitare.

O criză guvernamentală prelungită poate afecta în continuare eforturile României de a combate un val devastator al infecțiilor de COVID-19 dar și refacerea economică a țării după pandemiei.

Mai multe, pe pagina Europei Libere pentru România.