România: mii de persoane au protestat împotriva noilor restricții sanitare

Protest la București împotriva măsurilor sanitare impuse de duminică, pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, România, 29 martie 2021.

În România, mii de oameni au protestat luni seară la Bucureşti şi în marile oraşe din ţară faţă de noile restricţii impuse de guvern pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus. Se estimează că au fost cele mai mari proteste de acest gen din România, de la izbucnirea pandemiei cu mai bine de un an în urmă.

Printre manifestanții pașnici și-au făcut loc și persoane violente, care au încercat să lovească jandarmii cu sticle ori petarde, cum a fost cazul în Piața Victoriei din București, relatează G4media. La Pitești, mulțimea a scandat sloganuri xenofobe la adresa ungurilor, în timp ce la Bacău au scandat ”Hoții” și ”Asasinii” în fața Spitalului Municipal.

Protestele au fost sprijinite activ de partidul extremist AUR, printre manifestanții de la București aflându-se președintele partidului, George Simion și co-fondatorul Alinței, Claudiu Târziu. Simion i-a îndemnat pe oameni să continue protestele în fiecare zi.

Sâmbătă, 27 martie, partidul AUR s-a lansat și în R.Moldova.

Vezi și: Cum își mobilizează AUR simpatizanții

Cateva sute de persoane protesteaza in centrul orasului fata de masurile de carantina impuse de guvernanti, duminica 28 martie 2021, Timisoara. Inquam Photos / Virgil Simonescu

Începând de duminică, în România au intrat în vigoare noile restricții în contextul pandemiei, iar carantina de noapte se va aplica de la ora 20.00 ( față de 22.00) în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile în care rata de infectare este peste 4. Tot în aceste localități, de la ora 18.00 vor fi închise magazinele și activităţile de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private. În localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori depășește 7,5 aceste măsuri se aplică pe toată durata săptămânii. Pentru a se deplasa în orele când este impusă interdicția de a ieși din casă, oamenii vor avea nevoie de o declarație pe proprie răspundere dacă sunt în categoriile exceptate de noile reglementari și o adeverință de la angajator, indiferent de rata de incidență a nivelul de răspândire a virusului, scrie site-ul Hotnews.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România, Raed Arafat, a declarat, luni, că o relaxare a restricțiilor ar fi posibilă dacă nivelul noilor îmbolnăviri cu COVID-19 scade. Acest lucru ar fi strâns legat de modul în care se desfășoară campania de vaccinare.

Luni, 29 martie, în Bucureşti se înregistrat o rată de infectare cu noul coronavirus de 7,06 cazuri la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua anterioară, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.

Judeţul Ilfov are cea mai mare incidenţă de infectare cu noul coronavirus, 8,51 cazuri la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua anterioară, când era de 8,49.

În zona roşie se mai află judeţele Timiş - 5,98, Cluj - 5,71, Braşov - 5,18, Hunedoara - 4,81, Constanţa - 4,17, Alba - 3,67, Giurgiu - 3,56, Sibiu - 3,38, Arad - 3,35, Sălaj - 3,10, relatează Agerpres, citând datele statistice oficiale.