România nu riscă o pană majoră de electricitate la iarnă, asigură ministrul Energiei

Depozit de gaze la Bilciurești, județul Dîmbovița, România, iunie 2022.

În România nu există riscul unei pene majore de curent, a unui „blackout” în această iarnă, a asigurat luni, 5 decembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul a spus că există stocuri de apă suficiente în lacurile de acumulare și de cărbune, și că nu vor fi probleme nici în aprovizionarea cu petrol, gaze naturale și carburanți auto.

„Toate rafinăriile vor procesa țiței care nu provine din Rusia, România a devenit independentă de țițeiul rusesc”, a precizat Popescu la o conferință de presă, relatează agenția Mediafax.

### Vezi și... ### Germania, Franța și Elveția se pregătesc de pene de curent | Autoturismele electrice ar putea fi interzise

De luni, a intrat în vigoare embargoul UE pe importurile de petrol rusesc, exportat pe mare, în combinație cu un preț plafonat la 60 de dolari pe baril, pentru țițeiul din Rusia.

România, hub regional pentru tranzitul de gaze

„Stocurile de gaze sunt suficiente, iar România devine un hub de gaze regional”, a mai spus ministrul român al Energiei. De luni, 5 decembrie, România a devenit un centru de tranzit regional pentru gazul livrat Ungariei, Ucrainei și R. Moldova, precizează portalul Economedia.ro.

Tranzitul de gaze, din Bulgaria spre Ungaria nu este o noutate, a început cu mai multi ani în urmă. Sâmbătă, 3 decembrie, România a livrat primul milion de metri cubi de gaze către Moldova, prin gazoductul Iași-Ungheni. A fost primul transport de gaze prin această rută alternativă care ar putea să asigure independența energetică a Moldovei de gazele rusești.

Eroare de server

Ups, cum vedeți, nu aceasta este ce am dorit să vă arătăm!

Acest URL a fost trimis spre vedere imediată echipei noastre web. Scuzele noastre.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Prin România a tranzitat pentru prima dată și gaz destinat Ucrainei, tranzit făcut posibil de faptul că s-a instalat un sistem de „ reverse flow” (capacitatea de a împinge gaz in amonte) într-una din cele trei conducte de tranzit din Dobrogea, care au fost folosite timp de decenii pentru a aduce gaz din Rusia, via Ucraina, către România și, mai departe, către sudul Europei.

Luni, 5 decembrie, în România au intrat 10,8 milioane de metri cubi de gaze din Bulgaria, dintre care 4,3 s-au dus în Ucraina și 6,1 în Ungaria, informează Economedia.

Este vorba de tranzit, nu de producție românească de gaze.

„Ușor-ușor, România începe să arate ca un hub regional de gaze. Se transportă gaze pentru Ucraina, se transportă pentru Ungaria și, mai departe, pentru Slovacia, se transportă pentru Moldova. În 2023, ar putea fi chiar mult mai bine, pentru că se previzionează creșterea cantităților ce vor tranzita România, odată ce gazele caspice (Azerbaidjan – n.r.) încep să-și găsească loc în Europa Centrală și, în plus, odată ce încep să vină cantități mari de gaz lichefiat în terminalele din Grecia și Turcia”, apreciază experții consultați de platforma Economedia.

La București, ministrul român al Energiei, Virgil Popescu a mai spus că Bucureștiul sprijină inițiativa UE de a plafona prețul de achiziție pentru gazele rusești, așa cum s-a făcut cu țițeiul – ambele măsuri gândite să limiteze capacitatea Rusiei de a finanța invazia militară din Ucraina.

Eventuala plafonare a prețului pentru gaz va fi discutată în cadrul unui consiliu extraordinar pe energie al Uniunii Europene.

### Vezi și... ### Războiul petrolului: Prețuri europene plafonate vs. „flota din umbră” a Rusiei