România: Pretexte și contexte

Judecătorul Cristi Danileț cu studenții

Știrea excluderii din magistratură a judecătorului Cristi Danileț a provocat imediat numeroase reacții și care, cu siguranță, vor continua. Chiar admițând că judecătorul nu a avut tot timpul un comportament ireproșabil, duritatea deciziei pe care a luat-o Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) șochează. Cu totul bizar este și motivul pentru care s-a optat, pare-se, pentru această decizie: niște filmulețe pe care judecătorul le-a postat pe o rețea de socializare. E, cu siguranță, un pretext: în realitate, Danileț plătește pentru luările de poziție din ultimii ani în favoarea independenței justiției. Pedepsirea lui constituie totodată un avertisment dat celor care înțeleg să-și onoreze profesiunea și să reziste presiunii din partea politicului.

...Laura Vicol, personaj sulfuros, avocată a interlopilor, cu care ea și soțul ei au legături dubioase

Dacă pretextul e ușor de identificat, contextul ridică mai multe întrebări. Chiar în perioada în care Cristi Danileț e pedepsit cu maximă severitate, coaliția PSD-PNL o pune în fruntea comisiei juridice a Camerei Deputaților pe social-democrata Laura Vicol, personaj sulfuros, avocată a interlopilor, cu care ea și soțul ei au legături dubioase. Pe deasupra, Laura Vicol s-a opus, de-a lungul anilor, oricăror reforme în justiție. Or, cazul Danileț apare la țanc pentru a deturna atenția opiniei publice de la scandaloasa promovare a Laurei Vicol. O lovitură dublă, prin care este eliminat un contestatar periculos și este împinsă în față o executantă fidelă a ordinelor venite de la partid.

### Vezi și... ### România: ambasada SUA critică suspendarea unui judecător reformator/ Cazul Cristi Danileț

Dacă a mers cu Laura Vicol, de ce n-ar merge și cu fratele unui lider de frunte din PSD ? Alexandru Stănescu, fratele lui Paul Stănescu, a fost parașutat la vârful unei agenții importante, care se ocupă de prețurile din energie. Alexandru Stănescu, fost parlamentar, nu are nicio pregătire în domeniu. Președintele social-democrat Marcel Ciolacu a justificat astfel numirea lui Stănescu: acesta din urmă nu a mai prins, la ultimele alegeri, un loc eligibil pe listele parlamentare, așa că trebuia să i se dea ceva în compensație, ca nu cumva să rămână, vorba lui Dandanache, „fără coledzi !...”.

Tot în lumea lui Caragiale, mai exact în mahalaua din D-ale carnavalului văzută de Lucian Pintilie, se situează isprăvile Dianei Șoșoacă, care a făcut un circ grotesc atunci când niște ziariști italieni au venit să-i ia un interviu. S-a lăsat cu urlete, lovituri, mușcături, sechestrare de persoane, anchetă la poliție – dar o poliție timorată de obrăznicia și agresivitatea senatoarei. Acest personaj sinistru trăiește din scandaluri, are - din nefericire - admiratori și e promovată de anumite televiziuni. Prezența Dianei Șoșoacă în parlament este și ea rezultatul unui context nefericit: un context ce tolerează – ba chiar încurajează – impostura și vulgaritatea.