Concluziile primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România, în urma căruia au intrat în finală peședintele Klaus Iohannis susținut de PNL (37,7%) și lidera social-democrată, Viorica Dăncilă (22,3%) au scos la iveală că partidele tradiționale continua să domine viața politică și că nu pot fi date la o parte cu ușurință.
Scorul candidatul Alianței Uniunea Salvați România-PLUS, Dan Barna a fost de doar 14,9%, față de 22,3% cât a obținut alianța la alegerile europarlamentare din luna mai. Cele două formațiuni nou intrate pe piața politică autohtonă sperau că Barna va intra în turul al doilea și îi va crea probleme președintului în exercițiu, Klaus Iohannis.
Așadar, în absența unui mesaj clar, puternic și diferențiat, candidatul celor nemulțumiți de sistemul politic actual nu a avut nicio șansă. În plus, USR a patinat nesigur pe pojghița campaniei electorale, când a fost vorba de susținerea noului guvern liberal, instalat acum o săptămână, după ce guvernul PSD a căzut în urma unui vot de neîncredere.
Atunci când Dan Barna a anunțat după înfrângerea de ieri că își „asumă toată responsabilitatea”, dar că nu își dă demisia din fruntea USR, a intrat și el în rândul politicienilor tradiționali care vor să-și treacă în palmares victoria, dar nu vor să-și asume eșecul.
Scrutinul prezidențil de duminică, 10 noiembrie, a scos la iveală și slăbiciunea social-democraților, care au luat cel mai mic scor din istoria partidului într-o cursă pentru Palatul Cotroceni. Fosta prim-ministră, Viorica Dăncilă a obținut totuși scorul partidului la europarlamentare (22,3%), iar astăzi a anunțat că vor fi luate măsuri împotriva celor care au boicotat-o, ar fi vorba mai ales de baronii din estul țării, din județele Vrancea, Vaslui şi Neamţ, fiefuri tradiţionale ale PSD.
Viorica Dăncilă a cerut și excluderea din partid a fostei ministre a Justiției Ana Birchall din pricina poziționării ei reformiste din perioada campaniei electorale. Pentru prima dată un lider social-democrat propune măsuri atât de radicale între două tururi de scrutin. Fosta prim-ministră vrea să le dea o lecție celor care au făcut non-combat sau au cochetat cu adversarii, dar nu e sigur că astfel de măsuri vor duce la o mobilizare mai bună a partidului în turul al doilea al prezidențialelor.
Your browser doesn’t support HTML5
Klaus Iohannis a fost votat de peste 76% din cetățenii români care au votat în Republica Moldova, fiind urmat de Toader Paleologu cu 9% (susținut de Partidul Mișcarea Populară a fostului președinte român Traian Băsescu) și candidatul USR-PLUS, Dan Barna cu 7,4%. Viorica Dăncilă a fost preferată de doar 2,5% din votanții de peste Prut.