Your browser doesn’t support HTML5
Site-ul G4Media avertizează asupra unei dezinformări recente a cărei sursă primară ar fi Telegram: știrea falsă este că Alianța Nord-Atlantică „plănuiește să destabilizeze Republica Moldoveană Transnistreană”. Pe aceeași platformă de știri și analize, Mădălin Necșuțu scrie despre cum arată balanța schimburilor comerciale ale Republicii Moldova cu România, cu Rusia și cu alte state, în special europene. În privința României, rămâne valabil că este principalul partener comercial al Chișinăului. Din perspectiva Bucureștiului, balanța este perfect echilibrată : cât exportă spre Moldova, atâta și importă. Dezechilibrul accentuat din comerțul Moldovei cu Rusia (care e beneficiar net) este pus de jurnalistul G4Media pe seama embargoului menținut încă din 2013 de Rusia pentru o seamă de mărfuri moldovenești.
Toată propaganda, glumele și discursurile critice la adresa Occidentului nu pot ascunde frustrarea liderului rus
Emilian Isăilă (spotmedia.ro) constată că pe fondul crizei de la granițele Ucrainei, România și-a atins într-o singură săptămână două obiective importante de securitate pentru care purta de câțiva ani negocieri și discuții : soldați americani au fost acum dislocați în țară, unde s-a decis și instalarea unui grup de luptă NATO. Și Statele Unite ar fi rezolvat ceva: dacă de 3-4 ani se pare nu mai aveau o sursă de informații în apropierea liderului de la Kremlin, acum problema pare rezolvată. Doar așa se explică dezvăluirea intenției iminente de atacare a Ucrainei și așa se face că Vladimir Putin pare să fi fost pus în situația de a-și schimba strategia din mers nevrând să joace „rolul de agresor”. „Toată propaganda, glumele și discursurile critice la adresa Occidentului nu pot ascunde frustrarea liderului rus că planul său a fost dat peste cap când elementele surpriză pregătite au fost făcute publice”, scrie Isăilă.
Mihai Oprișor, un alt analist de la spotmedia.ro, consideră că „șotiile diplomatice” ale lui Putin, (masa lungă de șapte metri la care i-a ținut doar pe oaspeții francez și german, ironia că vor publica un calendar pe tot anul al invaziilor rusești) ilustrează iluzia că ar fi obținut o victorie importantă în fața Occidentului, odată ce l-a pus pe foc. Numai că, „Preţul acestei «fulminante» victorii ruse este amânarea invaziei Ucrainei, ba aş spune că este renunţarea la o invazie generală pentru una restrânsă”, scrie Oprișor. Amenințând Ucraina, Moscova a „obținut” o reacție coerentă a NATO, export de avioane de luptă americane în Finlanda și replierea Turciei către Ucraina. Chiar dacă Ucraina nu va fi primită în NATO, ea va continua să se înarmeze cu bani germani, cu bani europeni. Iar dacă cumva se va „finlandiza”, „asta o va ţine departe de influenţa rusă şi nu va afecta dezvoltarea sa economică”.
Pe teme de politică internă, subiectul care s-ar putea să fie pe pagina întâi săptămâna viitoare ar putea fi cel anunțat azi de Agerpres și preluat de mai multe publicații : Alianța pentru Unirea Românilor invită Partidul Mișcarea Populară, Partidul Național Ţărănesc-Creștin Democrat, Alternativa Dreaptă, Coaliţia pentru Naţiune, „dar şi societatea civilă să se alăture iniţiativei sale privind constituirea Polului Conservator”. AUR va juca un rol și mâine, la congresul extraordinar al PMP, convocat pentru schimbarea din funcție a actualului lider Cristian Diaconescu. Acesta, scrie presa, pare să fi cerut/acceptat sprijinul co-președintelui AUR George Simion ca să-și păstreze poziția. Cei doi ar fi discutat un transfer de parlamentari AUR către PMP (partid neparlamentar în acest moment) și chiar o fuziune a formațiunilor.