România respinge cererea Turciei de extrădare a angajaților rețelei de școli Lumina

Liceul Internațional de Informatică de la București, una din instituțiile fundației Lumina

Curtea de Apel București a respins marți cererea autorităților din Turcia de a-l extrăda pe președintele Școlilor Lumina din România, Fatih Gursoy. Cererea de extrădare este „încă un abuz al autorităților turce, care continuă să îi vâneze peste tot în lume pe opozanții regimului dictatorial al lui Erdogan”, se spune într-un comunicat difuzat de rețeaua școlară.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel București a respins extrădarea în Turcia a unei profesoare de engleză din aceeași rețea de școli, Zeynep Buşra Şen, care este fiica fostului director al școlilor Orizont din Republica Moldova.

Regimul președintelui turc Recep Tayyp Erdogan desfășoară o amplă campanie împotriva presupușilor rivali, care ar fi membri ai mișcării Gulen. Spre deosebire de justiția din România și din alte țări din regiune, Republica Moldova a extrădat, în septembrie 2018, șase cetățeni turci, profesori la școlile Orizont, fiind condamnată ulterior pentru această decizie de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Profesorii au fost judecați de regimul Erdogan și închiși în închisorile din Turcia.