În România, noul ministrul Educației, Monica Anisie, s-a întâlnit recent cu specialiști în educație în încercarea de a găsi soluții pentru a îmbunătăți rezultatele elevilor români la testarea PISA, evaluare care are loc o dată la trei ani și arată măsura în care elevii de 15-16 ani au abilități și cunoștințe pentru le putea aplica în viața de zi cu zi. Monica Anisie și-a schimbat atitudinea inițială de după aflarea rezultatelor evaluării, cele mai slabe pe care România le-a avut în ultimii nouă ani, când a declarat că „nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA”.
Astfel, ar urma ca, până la 1 martie anul viitor, ministerul Educației să finalizeze Raportul Național PISA 2018, prin care să fie subliniate principalele măsuri pe termen scurt și pe termen lung care să poată schimba situația. Cu toate acestea, într-un comunicat recent al Ministerului Educației, este precizat că „în acest moment, nu este confirmată participarea la evaluarea PISA 2021”.
Și în 2016, România, prin Ministerul Educației, acolo unde secretar de stat era actuala ministră a Educației, a confirmat cu întârziere participarea la testările care urmau să aibă loc în 2018. Din acest motiv, în România evaluarea s-a dat pe hârtie, în condițiile în care din 2015 testarea se poate da și computer pentru a testa și abilitățile digitale ale elevilor.
„România a fost singura țară din UE care a dat testele PISA pe hârtii, scrise de mână, toate celelalte țări au fost în stare să pună elevii să scrie la computer și în felul acesta au fost remarcate și abilitățile digitale ale elevului. România nu a fost în stare, e în coadă”, atrage atenția Ștefan Vlaston, președintele Asociației EDU CER, subliniind că pe competențe, la matematică și la științe, România a obținut cel mai mic scor dintre toate statele europene participante: „suntem rușinea și coada Europei”.
Mai multe, aici. romania.europalibera.org