România scoate R. Moldova de pe lista țărilor cu risc epidemiologic

Începutul vaccinarii impotriva COVID-19 a personalului medical ce isi desfasoara activitatea in cadrul Spitalului Militar din Bucuresti, marti 5 ianuarie 2021. Inquam Photos / George Calin

Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România a decis luni că persoanele care vin din străinătate și au făcut ambele doze de vaccin (inclusiv rapelul) nu mai sunt obligate să stea în carantină, potrivit unui comunicat al comitetului.

Totodată R. Moldova a fos scoasă de pe lista țărilor cu risc, pentru care se impunea o carantină de 14 zile la domiciliu. Rămân pe această listă Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada, SUA, Turcia sau Olanda.

În România a început a doua fază a programului de vaccinare anti Covid-19, destinată persoanelor de peste 65 de ani și celor cu boli cornice dar înscrierea pentru vaccinare, care se face online, a fost problematică în primele ore. Luni au fost vaccinate peste 30 de mii de persoane în decurs de 24 de ore, majoritatea covârșitoare fiind la prima doză de vaccin.

Marți, președintele Klaus Iohannis spus că salută schimbarea de atitudine a românilor care își doresc în număr tot mai mare să se vaccineze și a precizată că, dacă până la vară se va reuși vaccinarea a 60 – 70% din populație și vor fi respectate restricțiile în vigoare, este previzibilă o revenire la normalitate.

„Acest lucru este posibil, pe de o parte, dacă respectăm restricțiile și, pe de altă parte, dacă 60 – 70% din populație va fi vaccinată. Dacă se întâmplă asta, în această vară este posibil să ne întoarcem la o viață normală”, a subliniat președintele.

Klaus Iohannis a vizitat marţi centrele de vaccinare anti-COVID-19 de la Romexpo.