România: În caz de alegeri anticipate, PSD ar ieși net învingător (Filip Man/ziare.com)

Revista presei de la București.

Crește tensiunea la București unde premierul desemnat Dacian Cioloș (Uniunea Salvați România) a fost din nou respins de liberali în încercarea de refacere a coaliției de guvernare cu Partidul Național Liberal și Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. Potrivit celor mai mulți analiști, Cioloș se îndreaptă spre eșec: guvern monocolor și minoritar, care probabil nu va avea voturile necesare în Parlament. PNL și-a pregătit deci pasul al doilea.

Your browser doesn’t support HTML5

România: În caz de alegeri anticipate, PSD ar ieși net învingător (Filip Man/ziare.com)

Ziare.com citează surse liberale care susțin că premierul demis prin moțiune de cenzură Florin Cîțu intenționează să meargă la următoarele consultări cu președintele țării cu un guvern minoritar PNL-UDMR. De aici, scrie jurnalistul Filip Man, s-ar deschide două scenarii posibile: liberalii merg cu un „premier de sacrificiu” care nu trece de Parlament, iar președintele ar putea declanșa alegeri anticipate. Dar, susțin liberalii, nu o va face pentru că social-democrații ar ieși în acest moment net învingători. În acest caz, PNL va veni cu încă o propunere de premier, desigur Florin Cîțu, în speranța că până și parlamentarii PSD vor dori să-și păstreze fotoliile în legislativ și-l vor accepta. Jurnalistul de la ziare.com mai pune în pagină încă un scenariu de la liberali, ceva mai simplu: președintele Klaus Iohannis îl sacrifică pe Cîțu și desemnează un alt liberal, care ar putea trece cu ușurință un guvern minoritar cu sprijinul celor de la PSD, mulțumiți că au scăpat de Cîțu. Se poate adăuga aici și atitudinea conținută în declarația proaspătă a președintelui UDMR, citată în presă: „Dacian Cioloș nu a reușit să restabilească un nivel minim de încredere care ar fi permis refacerea coaliției”.

Pavel Lucescu, editorialistul Ziarului de Iași, e de părere că niciunul din jocurile politice dure puse la cale de liberali (aici ar fi inclus și președintele Klaus Iohannis) nu a avut/nu va avea sorți de izbândă. Liberalii au greșit în trei feluri : când l-au demis pe ministrul justiției Stelian Ion (un ministru nu neapărat performant). Premierul Cîțu nu a vizat atunci spargerea coaliției, a vrut doar o mișcare de forță înaintea păgubosului congres în care a fost ales lider PNL. Însă USR nu a tolerat demiterea și a părăsit guvernul, iar prin asta e departe de a se fi compromis. Nici măcar asocierea conjuncturală cu Alianța pentru Unirea Românilor la depunerea moțiunii de cenzură nu i-a deteriorat imaginea, ci, consideră Pavel Lucescu, „USR are toate şansele să treacă drept singurul partid care mai încearcă să ofere o soluţie, alta decât alegerile anticipate care, indiferent cât de rapid ar putea fi organizate, n-ar însemna decât o prelungire deja criminală a crizei”.

Iată și o propunere extrem de asertivă, a Alinei Mungiu-Pippidi. Pe româniacurată.ro, ea pledează pentru desemnarea ca premier a lui Raed Arafat, întemeietorul SMURD, actualmente secretar de stat la Interne, la Departamentul pentru situații de urgență. Alina Mungiu îi și face o listă de măsuri urgentissime, între care comunicarea zilnică a situației în pandemie nu doar în datele de până acum, ci mult mai detaliat. Pentru că, spune ea, e o rușine „că trebuie să ne uităm pe agenţii internaţionale ca să vedem realitatea, că nu există un site oficial onorabil unde să se publice intern situaţia cu aceiaşi indicatori statistici ca peste tot în ţările civilizate”.