România și-ar putea epuiza rezervele energetice în mai puțin de 23 de ani

Gazoductul Ungheni - Chișinău, începutul lucrărilor, 18 februarie 2019

România și-ar putea epuiza resursele energetice în puțin peste 20 de ai, arată un raport al companiei British Petroleum (BP), citat de e-nergia.ro. Mai precis, rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza în 9 ani, cele de țiței în aproape 23 de ani.

România este considerată la Chișinău drept una din cele mai fiabile surse alternative de energie, cu care s-ar putea reduce dependența totală de Rusia - dar asta numai în câțiva ani, după cum preciza recent și președinta Maia Sandu într-un interviu cu Europa Liberă.

În studiul BP se arată că pe fondul unor rezerve certe de circa 100 de miliarde de metri cubi și a unei producții în scădere (8,7 miliarde de metri cubi în 2020, în scădere cu circa 9,8% față de anul precedent), gazele românești se termină în circa nouă ani, la actualul ritm de extracție și pe baza rezervelor actuale.

Pentru petrol, la ritmul actual de exploatare și pe baza rezervelor de acum, petrolul românesc se termină în aproape 23 de ani. În România, rezervele dovedite de petrol sunt de circa 600 de milioane de barili iar, în 2020, producția națională a fost de 72.000 de barili pe zi, în scădere cu 3,3% față de anul precedent.

În Marea Neagră românească există un potenţial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun Deep, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Lukoil împreună cu Romgaz au și ei concesionat un perimetru, Trident, cu rezerve potențiale de circa 30 de miliarde de metri cubi.

Ambele proiecte sunt incerte, singura investiție confirmată este a celui mai mare fond de investiții din lume, Carlyle care a concesionat două perimetre, de data aceasta de apă mică.