România și restul țărilor UE încep pe 27 decembrie vaccinarea anti-Covid

Premierul Serbiei, Ana Brnabic vaccinată împotriva noului coronavirus, Belgrad, 24 decembrie 2020.

Duminică, 27 decembrie, în România și toată Uniunea Europeană începe concomitent vaccinarea anti-Covid-19 cu vaccinul produs de firmele Pfizer/BioNTech.

La București, președintele Klaus Iohannis a declarat că prima tranșă de vaccine primite de România va fi una simbolică.

UE cumpără vaccinele centralizat, pentru toate țările membre, cărora li se distribuie un număr de doze proporțional cu populația.

Organizarea campaniilor de vaccinare este responsabilitatea guvernelor naționale.

Acum o lună, senatorul român Viorel Badea, președintele PNL Diaspora, a declarat că Uniunea Europeană a contractat o primă tranșă de 30 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, România urmând sa beneficieze de 4% din totalul acestor doze. Din cantitatea care îi revine României, „guvernul liberal a decis să doneze o parte Basarabiei”, a declarat la momentul respectiv Badea. Nu s-a specificat când va fi posibil acest lucru și în ce cantități, precizează Radio Chișinău.

Joi, 24 decembrie, în discursul de inaugurare, președinta Maia Sandu a declarat între altele, că una din prioritățile momentului este procurarea unui vaccin anti-Covid. Pe 29 decembrie, la Chișinău este așteptat președintele român Klaus Iohannis, prim vizită în R. Moldova din 2015.