Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia cere anularea înregistrării Novaia Gazeta

Dmitri Muratov, redactor-șef al influentului ziar rusesc Novaia Gazeta

Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a intentat un proces la un tribunal din Moscova pentru a anula înregistrarea ziarului independent Novaia gazeta, la mai puțin de un an după ce redactorul său șef, Dmitri Muratov, a primit Premiul Nobel pentru Pace 2021.

Cererea a fost depusă la tribunalul Basmanni din capitala Rusiei, pe 26 iulie, iar judecătorul a avut la dispoziție trei zile pentru a se pronunța asupra demersului împotriva ziarului, care a fost una dintre cele mai respectate publicații din Rusia post-sovietică.

Novaia gazeta, una dintre ultimele publicații independente din Rusia, și-a suspendat operațiunile în interiorul țării în martie, după ce a fost obligată să elimine de pe site-ul său materiale despre invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina. Unii membri ai personalului ziarului au părăsit Rusia după oprirea publicării și au lansat ziarul Novaia gazeta. Europe din capitala Letoniei, Riga. Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a blocat site-ul respectiv și în interiorul Rusiei.

Muratov a rămas în Rusia, în ciuda opoziției sale vocale față de conflictul din Ucraina. La scurt timp după invazia rusă în Ucraina la 24 februarie, Moscova a adoptat rapid o lege care incriminează difuzarea de informații „false” care „discreditează forțele armate”. Legea a fost în centrul unei represiuni masive împotriva disidenței față de războiul din Rusia.