Roskosmos discută prelungirea participării Rusiei la ISS după 2024

Stația Spațială Internațională

Roskosmos, agenția spațială rusă, încearcă să obțină o continuare a participării sale la Stația Spațială Internațională după 2024, a declarat un oficial al agenției la 3 octombrie.

### Vezi și... ### Politică în spațiul cosmic | Tensiuni între NASA și Agenția Spațială Rusă

În condițiile în care relațiile dintre Occident și Rusia au devenit din ce în ce mai tensionate din cauza invaziei neprovocate a Moscovei în Ucraina, șeful Roskosmos, Iuri Borisov, declarase în vară că Rusia va părăsi ISS „după 2024” și va căuta să își construiască propria stație spațială. Dar Serghei Krikalev, șeful programelor de zboruri spațiale cu echipaj uman ale Rusiei, a declarat reporterilor la 3 octombrie că Roskosmos a început „să discute cu guvernul despre prelungirea participării noastre la programul ISS și sperăm să avem permisiunea de a continua anul viitor”.

Krikalev nu a anunțat o dată clară pentru acest plan. El a spus că construirea unei noi stații nu se întrevede în viitorul apropiat, „așa că, probabil, vom continua așa până când vom avea o nouă infrastructură”. El a făcut aceste remarci în limba engleză în timpul unei conferințe de presă a NASA înaintea lansării, la 5 octombrie, a unei rachete SpaceX care va transporta un cosmonaut rus, doi astronauți americani și un astronaut japonez pe ISS.

Țările partenere ale ISS - Statele Unite, Rusia, Europa, Canada și Japonia - s-au angajat, în prezent, să opereze laboratorul orbital doar până în 2024, deși oficialii americani au declarat deja că doresc să continue până în 2030.