Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei are consecințe devastatoare pentru libertatea presei în regiune, a declarat organizația Reporteri Fără Frontiere (RSF), pe 3 mai, cu ocazia publicării clasamentului anual al libertății presei în lume.
Organizația de supraveghere a libertății presei, cu sediul la Paris, a declarat că reporteri au fost uciși și răniți în timp ce relatau despre război. Totodată, RSF remarcă un nivel de cenzură nemaiîntâlnit din perioada sovietică și o dezinformare masivă.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | O jurnalistă de la Radio Svoboda ucisă în bombardamentele de la KievArmata rusă a vizat în mod deliberat sursele de știri din teritoriile pe care le ocupă și a încercat să constrângă cooperarea cu mass-media locală, a declarat RSF într-un comunicat de presă care însoțește Indexul libertății presei 2022, în care Rusia a fost plasată pe locul 155, într-un clasament de 180 de țări.
„În Rusia însăși, guvernul a preluat controlul complet asupra știrilor și informațiilor prin instituirea unei cenzuri de război extinse, prin blocarea mass-media și persecutarea jurnaliștilor care nu se conformează, forțându-i pe mulți dintre ei să plece în exil”, a declarat RSF.
### Vezi și... ### Nepăsare, militantism, propagandă | Rușii obișnuiți și războiul din UcrainaRusia a coborât cinci poziții, de pe locul 150 în clasamentul de anul trecut, când RSF a retrogradat Rusia pentru reprimarea jurnaliștilor care acopereau protestele organizate în sprijinul opozantului Aleksei Navalnîi și pentru extinderea legislației „agenților străini” asupra mass-media.
De asemenea, Kremlinul și-a impus viziunea sa asupra războiului din Ucraina asupra unora dintre vecinii săi, în special asupra Belarusului, care ocupă locul 153 în acest indice.
Potrivit raportului care însoțește Indexul RSF din acest an, state precum Estonia și Lituania - foste state sovietice - se află printre primele locuri când vine vorba de libertatea presei - pozițiile 4 și, respectiv 9.
Totodată, raportul plasează Republica Moldova pe locul 40, un avans cu 49 de poziții față de Indicele RSF de anul trecut. În ultimii doi ani, presa moldovenească s-a clasat pe locuri mult mai joase (91 în 2020 și 89 în 2021).
În clasamentul de anul acesta, România a coborât pe locul 56, după ce doi ani la rând (2020 și 2021) s-a situat pe poziția 48. Astfel, statul roman iese din categoria țărilor cu o „situație satisfăcătoare” a presei și se clasează în categoria celor cu o „situație problematică”.
3 mai este Ziua mondială a libertății presei.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Armata rusă a început asaltul asupra combinatului Azovstal