RSSM, 1964: o baie publică pentru Ruseștii-Noi

Elevii la lecții. „Cultura Moldovei”, 3 decembrie 1964.

În RSSM, lucrătorii medicali erau oaspeți rari ai școlilor sătești. Doar o singură dată în an ei se deplasau în mijlocul elevelor pentru un control medical obligatoriu.

Medicii aveau obligația să controleze dacă copii nu sufereau de vreo boală cronică, n-aveau vedere slabă, defecte de auz etc. Ei trebuiau să verifice dezvoltarea fizică a elevilor (înălțimea, greutatea, volumul coșului pieptului) și să-i repartizeze în grupe la orele de educație fizică. Se acorda, de asemenea, atenție igienei școlare.

Elevii în cantina școlii. „Cultura Moldovei”, 28 octombrie 1964.

La sfârșitul toamnei 1964, medicii de la spitalul din satul Văsieni, raionul Hâncești, au efectuat controlul medical la școala din localitate, precum și la cele din satele vecine, Manoilești și Ruseștii-Noi. Citim în presa vremii că au rămas extrem de nemulțumiți de starea de igienă a elevilor din Ruseștii-Noi. Cauza acestei stări anormale era lipsa băii publice în sat. Cu o populație de peste patru mii de oameni, Ruseștii-Noi n-avea nicio baie pentru uzul sătenilor.

Medicii și pedagogii au constatat lipsa băii, au vorbit și s-au revoltat. Și atât. N-au scris măcar o cerere la comitetul executiv raional, în care să ceară ferm și clar: „Tovarăși conducători, faceți tot posibilul și construiți o baie la Ruseștii -Noi”.