Căderea rublei este stimulată, în special, de noul pachet de sancțiuni americane împotriva Rusiei, inclusiv de sancțiunile impuse Gazprombank, unul dintre cei mai mari furnizori de valută din țară, scrie agenția rusă RBK.
Banca Centrală a Rusiei a stabilit pentru ziua de miercuri un curs de schimb al euro de 105 ruble pe dolar și 110,49 pe euro.
Ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, a declarat recent că slăbirea rublei favorizează exporturile. Ministerul a prezis un curs mediu de schimb al dolarului de 103 ruble până în 2027, informează publicația The Bell. Această prognoză a fost inclusă în proiectul bugetului federal adoptat de Duma de Stat și de Consiliul Federației.
Cu toate acestea, rubla se depreciază mai rapid decât previziunile ministerului. Experții intervievați de RBC indică printre posibilele cauze scăderea afluxului de valută, ieftinirea petrolului și „componenta speculativă”, adică jocul de la bursă pe seama slăbirii rublei. Potrivit Bloomberg, autoritățile ruse speră ca ieftinirea monedei să reducă deficitul bugetar cauzat de război.
- Te-ar putea interesa și: Statele Unite vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei
Analiștii prezic acum că rubla ar putea atinge 115-120 înainte de sfârșitul anului, iar unii cer guvernului și băncii centrale să ia măsuri precum forțarea exportatorilor să vândă mai multe valute și creșterea vânzărilor de valută de către stat.
„Măsurile pot include creșterea vânzărilor de valută străină de către banca centrală prin ajustări ale parametrilor operațiunilor în conformitate cu regula bugetară și controale suplimentare ale capitalului”, a declarat analistul Sofya Donets de la T-Bank, citat de Reuters.
Căderea rublei alimentează inflația, care ar trebui să depășească estimările băncii centrale pentru acest an, ceea ce contracarează înăsprirea monetară dureroasă a autorității de reglementare, rata dobânzii de referință fiind la cel mai ridicat nivel din 2003.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te