Rubla rusească s-a devalorizat din nou semnificativ

Imagine generică.

Rubla rusească s-a devalorizat din nou semnificativ, după ce Banca Centrală de la Moscova a anunțat relaxarea restricțiilor impuse pe piața de capital pentru a susține moneda națională. Rubla se devalorizase cu aproape 50% imediat după lansarea invaziei în Ucraina, dar Banca Centrală a luat o serie de măsuri drastice – pe termen scurt – care au ajutat moneda rusă să se refacă.

Luni însă, rubla a scăzut la 82,09 în raport cu dolarul american, de la 71 de ruble pentru un dolar, pe 8 aprilie.

Devalorizarea a urmat anunțului de vinerea trecută a Băncii Centrale că din 11 aprilie, renunță la un comision de 12% pentru cumpărarea de valută străină.

Banca a mai spus că va ridica și interdicția temporară de a vinde numerar în valută persoanelor fizice începând cu 18 aprilie.

Principalul sprijin al rublei în fața sancțiunilor internaționale este însă obligația companiilor orientate spre export de a converti 80% din venituri în ruble. Totodată, Rusia a decis să ceară ca toate importurile de gaz rusesc să fie plătite în ruble, ceea ce țările UE (cu excepția Ungariei) au refuzat, afirmând că este o încălcare a contractelor.