După proteste: rude apropiate ale fostului președinte kazah renunță la funcții de conducere

Ginerele lui Nursultan Nazarbaiev, Timur Kulibaiev

Alte două rude apropiate fostului președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev au renunțat la funcții de conducere, în urma protestelor violente cauzate de scumpirea subită a carburanților. Camera Națională a Antreprenorilor din Kazahstan, Atameken, a anunțat pe 17 ianuarie demisia președintelui său, Timur Kulibaev, ginerele lui Nursultan Nazarbaiev.

### Vezi și... ### Kazahstan: 225 de oameni uciși în timpul tulburărilor de săptămâna trecută

Kulibaev, una dintre cele mai prospere persoane din fosta republică sovietică bogată în petrol, este soțul celei de-a doua fiice a lui Nazarbaiev, Dinara. Tot luni, 17 ianuarie, președintele Kasîm-Jomart Tokaiev a emis un decret de demitere a nepotului lui Nazarbaiev, Samat Abish, din funcția de vicepreședinte al Comitetului pentru Securitate Națională.

Your browser doesn’t support HTML5

„Groaznic și înspăimântător”: mărturiile oamenilor care părăsesc Kazahstanul

Pe 15 ianuarie, ginerii fostului președinte Nazarbaiev au demisionat de la șefia unor companii de stat din industria petrolului și gazelor. Kairat Șaripbaiev și Dimaș Dossanov, care sunt căsătoriți cu fiicele lui Nazarbaiev, au demisionat de la șefia operatorului de conducte petroliere KazTransOil și de gaze naturale QazaqGaz. Anterior, unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Nazarbaiev, președintele KNB Karim Masimov a fost arestat sub acuzația de înaltă trădare.

Mai multe localități din Kazahstan rămân sub stare de urgență din cauza protestelor antiguvernamentale de la începutul lunii ianuarie. Autoritățile kazahe au anunțat că cel puțin 225 de persoane, inclusiv 19 reprezentanți ai structurilor de forță, au fost ucise în timpul tulburărilor.