Ruleta rusească: Vârstnicii înfruntă bombardamentele și moartea în estul Ucrainei

Viktor Grozdov, în vârstă de 77 de ani, în baia casei sale avariate, pe 28 iunie, în orașul Avdiivka situat în estul Ucrainei. Baia a devenit refugiul său atunci când plouă cu obuze de artilerie afară.

Suburbie a orașului Donețk, Avdiivka este bombardat de până la 30 de ori pe zi.  „În ultimele aproximativ patru luni, nu a existat nicio zi fără atacuri aeriene sau cu rachete", a declarat pentru AFP Vitali Barabaș, șeful administrației militare.

În ciuda faptului că nu mai are clădiri care să nu fi fost lovite de atacuri și nici utilități funcționale, orașul Avdiivka, aflat în prima linie a frontului, găzduiește 1719 locuitori. „Aproximativ 60% sunt persoane cu vârsta de 65 de ani și peste”, spune Barabaș.

Grozdov este unul dintre localnicii care au ales să rămână printre clădirile ruinate ale  fostului oraș. Jurnaliștii AFP l-au întâlnit pentru prima dată pe 4 aprilie (foto), după ce l-au găsit zăcând pe fundul unui crater. Pentru că nu vede bine, a căzut în timp ce strângea de pe jos mâncare care-i căzuse din geantă și nu a putut ieși de acolo.

Jurnaliștii au revenit la Avdiivka pentru a vedea ce mai face pensionarul. L-au găsit în apartamentul său distrus și fără ferestre. „Sufletul meu este acasă; nu încearcă să plece. Nu sunt neliniștit; am devenit calm", a declarat Grozdov.

Fără electricitate sau apă, Grozdov se bazează pe o sobă de camping și pe proviziile furnizate de voluntari pentru a supraviețui. El refuză să își părăsească casa și orașul în care și-a îngropat soția și fiul.

Vecinul lui Grozdov, Vitali Zemin, în vârstă de 63 de ani, locuiește în pivniță împreună cu soția sa. Își petrece mare parte din timp sculptând animale din lemn la care migălește purtând o lanternă pe cap.

„Este o activitate care te distrage de la gândurile pe care o persoană le are tot timpul: despre oameni, despre Ucraina, despre motivul pentru care nu există pace", a spus Zemin.

O femeie care nu a dorit să își spună numele locuiește cu câinele în pivnița rece și întunecată a casei.

Locuitorii din zonă se adună lângă un adăpost administrat de voluntari. Acolo primesc mâncare și băuturi calde. De asemenea, pot folosi internetul, se pot uita la televizor și își pot încărca dispozitivele electronice. Însă bazinele de alimentare cu apă a adăpostului, care a fost deschis în martie, au fost colmatate cu noroi, ceea ce înseamnă că mașinile de spălat și dușurile nu mai pot fi folosite.

În ciuda greutăților, Grozdov refuză să își părăsească locuința. „Orice s-ar întâmpla, nu voi pleca nicăieri”, a spus el.

În orașul Avdiivka din estul Ucrainei, vârstnicii nu vor să plece din casele lor, riscând să fie răniți sau să moară. Separatiștii susținuți de Rusia au început să bombardeze orașul în 2014. Bătrânii reprezintă aproape 60 la sută dintre cei care au rămas.