Rusia înregistrează un nou record trist al deceselor cauzate de coronavirus

Rusia a stabilit un nou, trist record al deceselor provocate de COVID-19, la 11 octombrie, când s-au raportat 973 de morți. Numărul deceselor legate de coronavirus a rămas de peste 900 pentru a șasea zi consecutiv, pe fondul menținerii ratei de vaccinare la nivele reduse.

Rusia deține deja întâietatea europeană în ce privește morțile provocate de COVID-19. Bilanțul oficial este de aproape 220 de mii de morți, de la începutul pandemiei. Dar mulți medici ruși și unui oficiali de rang înalt spun că aceste cifre arată probabil doar o mică parte din tabloul real.

În ce privește rata de vaccinare, aceasta rămâne foarte redusă în Rusia. Au fost vaccinate complet doar 29% din populația de 146 de milioane a țării care a înregistrat prima din lume un vaccin împotriva COVID-19, vaccinul Sputnik-V, în august 2020.

### Vezi și... ### Kremlinul critică drept „inadmisibilă” rata scăzută de vaccinare anti-Covid din Rusia

Reticența rușilor este explicată deseori atât prin neîncrederea față de vaccinurile disponibile, în total cinci, cât și prin neîncrederea față de autorități.

Într-o altă evoluție legată de pandemia globală, un grup de experți care consiliază Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu privire la vaccinuri a recomandat administrarea unei a treia doze de ser împotriva COVID-19 persoanelor în vârstă și celor cu sistem imunitar slab.

Studiile au arătat că protecția împotriva virusului oferită de vaccin scade mai repede la persoanele de peste 65 de ani decât la persoanele mai tinere.

Directoarea OMS pentru vaccinuri, Kate O'Brien, a declarat că a treia doză ar trebui administrată persoanelor vulnerabile într-un interval de la o lună la trei după doza a doua. Dar acest super-rapel nu trebuie să se aplice adulților sănătoși mai tineri, care au un răspuns imun normal la vaccinare.

### Vezi și... ### Agenția europeană a medicamentelor a aprobat administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19

Multe țări bogate, inclusiv Marea Britanie, Franța și Statele Unite, au recomandat deja a treia doză pentru persoanele în vârstă și persoanele cu sistem imunitar slăbit.

OMS a cerut guvernelor care au multe vaccinuri să se abțină de la a le administra persoanelor cu vârste sub 65 de ani sau persoanelor cu sistem imunitar necompromis.

În schimb, a spus că vaccinurile suplimentare ar trebui oferite țărilor care nu au încă suficiente doze.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că accesul inegal la vaccinuri este revoltător. Vorbind la o conferință a Fondului Monetar Internațional, la 11 octombrie, Guterres a spus că această situație provoacă milioane de decese în plus și prelungește o criză a economiei, care afectează în primul rând țările cele mai sărace.