Rusia a adăugat o duzină de noi jurnaliști și media la lista sa de „agenți străini”

Rusia a adăugat o duzină de noi jurnaliști și organizații media la lista sa de „agenți străini”, inclusiv reporteri de la Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea (REL/RL) și grupul de investigații open-source Bellingcat.

Măsura din 8 octombrie a venit la câteva ore după ce redactorul-șef al celui mai cunoscut ziar independent din Rusia a câștigat Premiul Nobel pentru Pace.

Lista „agenților străini” include acum zeci de reporteri și organizații media, inclusiv unele dintre cele mai cunoscute instituții de jurnalism din Rusia, precum și multe organizații proeminente ale societății civile și ale drepturilor.

A fi etichetat ca „agent străin” obligă jurnaliștii și organizațiile mass-media să se înregistreze la autorități și să eticheteze ca atare ceea ce publică.

Acest lucru a dus la închiderea mai multor organizații media, care și-au pierdut sursele de finanțare – inclusiv publicitatea.

Includerea Bellingcat, care a publicat investigații majore despre eforturile serviciilor de informații rusești de a otrăvi adversarii politici, a suprins, deoarece grupul nu are prezență fizică sau legală în interiorul Rusiei.

Includerea grupului pe lista „agenților străini” înseamnă că o altă organizație de presă rusă ar putea fi acum amendată pentru că a citat Bellingcat.

Pe lângă Bellingcat, Ministerul Justiției a desemnat pe 8 octombrie „agenți străini” cinci jurnaliști REL/RL: Tatiana Volțkaya, Ekaterina Klepikovskaia și Elena Soloviova, care colaborează cu serviciul rus al postului nostru de radio; Elizaveta Surnaceva, jurnalistă rusă care lucrează pentru Current Time la Kiev; și jurnalistul de televiziune Current Time freelance Roman Perl.

Măsura a fost condamnată de președintele RFE/RL, Jamie Fly, într-un comunicat. „Vom continua să luptăm împotriva acestei utilizări absurde a legii agenților străini pentru controlarea informațiilor pe care le primesc rușii” – a spus Fly.