Rusia a avertizat împotriva vreunui amestec în treburile interne ale Kazahstanului

Rusia a avertizat împotriva vreunui amestec în treburile interne ale Kazahstanului, unde au loc mari proteste provocate de scumpirea benzinei.

### Vezi și... ### În Kazahstan continuă protestele, deși guvernul a fost demis

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus miercuri că țara vecină este capabilă să-și rezolve singură problemele și că este important ca nimeni să nu se amestece din exterior. Asemenea avertismente ale Moscovei sunt obișnuite când se înregistrează instabilitate în țările vecine cu Rusia din fosta Uniune Sovietică, Kremlinul insinuând în general că tulburările ar fi fost puse la cale de occident.

Într-o declarație pe aceeași temă, ministerul de externe al Rusiei a spus că urmărește cu atenție situația din Kazahstan și speră în „cea mai rapidă normalizare posibilă”. Ministerul rus a apreciat pozitiv decizia președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev de a detensiona situația ordonând ieftinirea carburanților, chiar dacă ea nu s-a soldat cu încetarea protestelor.

### Vezi și... ### În Kazahstan, poliția l-a reținut pe șeful interimar al biroului kazah RFE din Almaty

Miercuri, guvernul kazah a declarat starea de urgență după ce demonstranții au luat cu asalt și au incendiat clădiri publice în cele mai mari tulburări de acest fel din ultima decadă în țara central-asiatică bogată în resurse naturale, care s-a străduit să proiecteze mereu o imagine de stabilitate.