Rusia a criticat decizia lui Joe Biden de a trimite Ucrainei sisteme de rachete HIMARS

Lansator american de rachete cu mobilitate înaltă (HIMARS) la manevrele militare „African Lion" din regiunea Grier Labouihi, sudestul Marocului, 9 iunie 2021

Rusia a criticat fără rezerve decizia președintelui american Joe Biden de a trimite în Ucraina sisteme de rachete de înaltă precizie, cu rază medie de acțiune. Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov a avertizat că Washington-ul mărește riscul unei confruntări directe. „Încercările de a prezenta decizia drept cumpătată sunt inutile”, a spus Riabkov. „Este evident că Statele Unite conduc eforturile internaționale de înarmare a Ucrainei”, a mai spus demnitarul rus.

Președintele american Joe Biden a confirmat marți seară că va trimite la Kiev sistemele de rachete mai avansate, cu rază medie de acțiune, un tip de armament care ar putea opri înaintarea Rusiei în regiunea Donbas.

Între timp, Serhii Gaidai, guvernatorul regiunii estice Luhansk, a declarat că armata rusă controlează acum 70% din orașul Severodonețk, principala țintă a atacurilor rusești în acest moment și o localitate cheie pentru ambițiile Moscovei de a controla întreagă regiune Dombas din estul Ucrainei.

Gaidai a scris pe Telegram că aproape tot orașul este în mâinile armatei ruse, că trupele ucrainene s-au retras pe poziții mai avantajoase, pregătite dinainte și că „luptele continuă” în Severodonețk.

Marți noapte, în discursul său video cotidian, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat drept o „nebunie” bombardarea unui combinat chimic din Severodonețk. „Având în vedere câtă industrie chimică este la Severodonetsk, bombardametele oarbe ale armatei ruse sunt pur și simplu o nebunie”. Oficialii locali susțin că a fost lovit un rezervor de acid azotic și au postat imagini cu scurgeri de aburi roz.