Rusia a câștigat aproape 100 de miliarde de euro din exporturile energetice în primele 100 de zile ale conflictului din Ucraina

Raportul Centrului independent de cercetare pentru energie și aer curat.

Rusia a câștigat aproape 100 de miliarde de euro din exporturile de petrol și gaze în primele 100 de zile ale conflictului din Ucraina, deși veniturile sale au scăzut în mai, arată cel mai recent raport al Centrului independent de cercetare pentru energie și aer curat. Raportul avertizează că există o serie de lacune în sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite pentru a limita importurile de energie din Rusia, relatează BBC.

Exporturile de petrol și gaze rusești sunt în scădere, iar veniturile Moscovei din vânzările de energie au scăzut, de asemenea, de la maxim de peste 1 miliard de dolari pe zi, care fusese înregistrat în martie.

Cu toate acestea, Rusia continuă să câștige mult din aceste exporturi, în tot cazul mult peste costurile războiului din Ucraina, așa cum sunt ele estimate în datele publice.

Raportul spune că embargoul petrolier anunțat de UE va avea un impact semnificativ. Dar avertizează că deja, cantități mari de țiței rusesc sunt exportate în India, unde sunt rafinate și vândute adesea către clienți din SUA și Europa.

Raportul subliniază, de asemenea, că, pe măsură ce Rusia caută noi piețe pentru petrol, o mare parte din acesta este transportat cu vase, iar majoritatea navelor utilizate sunt deținute de europeni.