Rusia a emis mandat de arestare pentru o persoană reținută în Albania sub acuzația de spionaj

Fotografa Lana Sator/ Svetlana Valerievna Timofeieva

Un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare pe numele Svetlanei Valerievna Timofeieva, ale cărei date personale coincid în totalitate cu cele ale unei femei reținute în Albania sub acuzația de spionaj.

De asemenea, Tribunalul districtual Meșcianski a anunțat pe 26 august că a adăugat-o pe Timofeieva pe lista de urmăriți internaționali. Autoritățile ruse o acuză de obținerea ilegală de informații secrete. Numele complet și data nașterii - 19 martie 1989 - menționate de tribunal în ceea ce o privește pe Timofeieva sunt aceleași cu cele ale fotografei Svetlana Timofeieva, cunoscută și sub numele de Lana Sator, care a fost arestată împreună cu doi bărbați în urmă cu câteva zile în Albania.

Timofeieva este cunoscută ca fotograf și face poze cu uzine și fabrici funcționale și abandonate pe care le postează pe contul de Instagram, care are peste 250 de mii de abonați. Timofeieva și alți doi bărbați (unul dintre ei, cetățean rus, Mihail Zorin, altul, ucrainean, Fedir Mihailov) au fost reținuți pe 20 august în incinta unei foste fabrici de armament din Albania, țară membră a NATO și susținătoare a Ucrainei în apărarea acesteia împotriva invaziei rusești.

Uzina militară Gramsh, inaugurată în 1962, producea puști AK-47 și alte tipuri de arme. Producția a încetat după căderea comunismului, în 1990.