Rusia a expulzat aproape 86.000 de migranți în șase luni

Un migrant din Uzbekistan într-un lan de floarea soarelui, în regiunea rusă Samara.

Aproximativ 86.000 de migranți au fost expulzați din Rusia în prima jumătate a anului 2024 - mai mulți decât în tot anul 2022, transmite portalul „Vajnîe Istorii” („Povești importante”, n.r.), după ce a analizat statisticile instanțelor de judecată.

În perioada ianuarie-iunie anul acesta, autoritățile ruse au expulzat 85,8 mii de străini; anul trecut - 129,7 mii; iar în anul 2022 - 85,1 mii. În perioada pandemiei COVID-19, numărul migranților expulzați a scăzut brusc din cauza unui moratoriu asupra expulzărilor impus de autoritățile ruse.

„Vajnîe Istorii” remarcă faptul că în 2023, în Rusia, numărul migranților deja scăzuse cu un milion de persoane, față de anii anteriori pandemiei.

Cel mai adesea, străinii sunt expulzați pentru încălcarea regulilor de intrare în Rusia sau a normelor de ședere în Rusia: în șase luni, aproximativ 100 000 de dosare au fost deschise în temeiul acestui articol. Al doilea cel mai frecvent motiv de expulzare este legat de angajarea la negru, fără permis de muncă (16 mii de cauze deschise în temeiul acestui articol).

Mărimea amenzilor a crescut în prima jumătate a anului 2024 la o valoare aproape egală cu cea a întregului an 2023: migranții au fost amendați cu 590 de milioane de ruble.

După atacul terorist de la sala de concerte City Hall Crocus din suburbia capitalei ruse, care, potrivit anchetei, a fost organizat de cetățeni din Tadjikistan, sentimentele xenofobe față de migranți s-au intensificat în Rusia. În diferite regiuni ale țării, polițiștii au început să facă raiduri în locurile de reședință sau de muncă ale acestora. În unele cazuri, migranții au fost înregistrați la centrele de înrolare militară. Totodată, autoritățile ruse înăspresc legislația referitoare la migranți.

Vezi și: Exodul în masă al migranților produce schimbări pe piața taximetriei din Rusia

Reducerea fluxului de imigranți în Rusia, care a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, ar putea agrava grav criza forței de muncă din țară, consideră economiștii.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te