Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Lista țărilor participante la votul pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Adunarea Generală ONU a votat să suspende Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, în legătură cu alegațiile că crime de război sunt comise de către militari ruși în Ucraina.

Your browser doesn’t support HTML5

Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru drepturile omului

Campania în vederea suspendării a fost lansată de ambasadoarea americană, Linda Thomas-Greenfield după ce informații și imagini cu privire la crimele comise la Bucea, în apropiere de Kiev au devenit publice. Președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski a spus că omorurile de la Bucea ar face dovada unui genocid, în timp ce președintele Biden le-a caracterizat drept „crime de război”.

### Vezi și... ### Rusia, tot mai izolată internațional

Votul pentru suspendarea Rusiei din Consiliu a fost de 93 la 24 cu 58 de abțineri, un număr mult mai mic decât cei 140 de membrii care au votat o rezoluția care învinuiește Rusia pentru criza umanitară din Ucraina, solicită protejarea civililor și cere încetarea imediată a focului. Thomas-Greenfield a spus că votul a fost unul istoric, fiind fără precedent ca Adunarea Generală să suspende din Consiliul pentru Drepturile Omului un membru permanent al Consiliului de Securitate.

Rusia avertizase, în prealabil, că un vot pentru rezoluție va fi considerat un „gest neprietenesc” și va antrena consecințe. Înainte de vot, adjunctul ambasadorului rus la ONU a acuzat Statele Unite că ar fi agresorul, adăugând că este o încercare a Americii să își mențină poziția dominantă și „controlul absolut”. Ambasadorul a spus că imaginile de la Bucea ar fi trucate și puse în scenă, ignorând dovezile indubitabile, cele văzute cu proprii ochi de reporteri internaționali și relatate de cei care au fost supuși abuzurilor.

Ambasadorul ucrainian la ONU a acuzat Rusia de crime de război și crime împotriva umanității. Anterior, adresându-se Adunării Generale, Zelenski spusese că, dacă organizația mondială nu este pregătită să răspundă amenințării ruse, organizația ar trebui închisă.

### Vezi și... ### Rezoluție ONU privind protecția civililor din Ucraina

Ambasadoarea americană Thomas-Greenfield a spus după recentul vot că ONU face tot ce este posibil pentru ca Rusia să răspundă pentru cele întâmplate. Referindu-se la președintele Zelenski, ambasadoarea a spus „Îi înțeleg frustrarea, țara lui este atacată. Și el are senzația că comunitatea internațională nu ajută. Dar noi suntem prezenți. Suntem aici la Națiunile Uite. Am făcut Rusia răspunzătoare astăzi”.

### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 43 | Bătălia pentru Dombas va fi ca în al Doilea Război Mondial