Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate ONU pe tema centralei atomice de la Zaporojie

Explozie la centrala nucleară de la Zaporjie în timpul ocupării ei de către armata rusă, 4 martie 2022.

Autoritățile ruse solicită întrunirea Consiliului de Securitate ONU pentru discutarea situației de la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, relatează agenția rusă oficială de presă RIA, citându-l pe adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianksi.

Centrala atomică Zaprojie, cea mai mare de acest fel din Europa, a fost ocupată de Rusia în martie, la puțin timp după declanșarea invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina pe 24 februarie.

Centrala a fost în mod repetat atacată în ultimele săptămâni, generând temerea că un nou dezastru nuclear s-ar putea declanșa într-o țară bântuită încă de moștenirea catastrofei din 1986 de la Cernobîl.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia și Ucraina se acuză reciproc de „terorism nuclear”

Pe 22 august, președintele american Joe Biden, cel francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic în exercițiu Boris Johnson au îndemnat la reținere și responsabilitate militară în jurul centralei, și au cerut ca inspectorilor Agenției ONU pentru energie atomică să li se permită urgent accesul acolo.

Oficialitățile ucrainene a spus că Rusia nu a luat în seamă avertismentele și a bombardat din nou în noaptea de 21 spre 22 august zone din jurul centralei.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc în mai multe rânduri pentru atacurile de la Zaporojie.