Rusia a spus că forțele sale au atacat zonele regiunii Harkov recucerite de ucraineni

Blindate ucrainene în timpul contraofensivei din regiunea Harkov, 12 septembrie 2022.

Rusia a spus luni că forțele sale au lansat atacuri în zonele regiunii Harkov recucerite de ucraineni, că își va continua acțiunile militare în Ucraina, și că exclude orice negocieri de pace, relatează agenția France Presse.

Ministerul rus al apărării a afirmat la briefingul său zilnic că trupele ruse au folosit aviația, lansatoarele de rachete și artileria pentru a „administra lovituri precise contra unităților și proviziilor forțelor armate ucrainene”, inclusiv în centrele urbane Kupiansk și Izium. Ministerul a mai spus că forțele ruse au lansat de asemenea atacuri și în regiunea Herson din sudul Ucrainei, unde trupele ucrainene au înaintat semnificativ în teritoriile ocupate de ruși.

La sfârșitul săptămânii trecute, Kievul a anunțat că a obținut mai multe victorii contra trupelor ruse în sudul și estul Ucrainei, inclusiv în orașele Kupiansk, Iziumși Balaklia.

Luni, forțele ucrainene au spus că au recucerit mai mult de 20 de localități în ultimele 24 de ore, în contra-ofensiva lansată la începutul lui septembrie. Sâmbătă, Moscova anunțase că-și retrage trupele din regiunea Harkov, pentru a le regrupa în direcția Donețk.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Între timp, Kremlinul a spus că acțiunea sa militară în Ucraina va continua indiferent de eșecuri.

„Operațiunea militară specială continuă și va continua până la atingerea obiectivelor fixate inițial”, a spus presei luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. Întrebat desăre eventuale tratative de pace, Peskov a spus că el nu vede „nici o perspectivă pentru negocieri”.