Rusia a început manevre militare în apropierea graniței cu Ucraina, cu mii de trupe și zeci de avioane de război, după ce Kremlin-ul a acuzat Washington-ul de „escaladarea tensiunilor”, prin faptul că a pus în alertă în jur de 8.500 de soldați americani care ar putea fi trimiși să sprijine Forța de Reacție Rapidă NATO, în țările din flancul estic, în eventualitatea unei invazii rusești în Ucraina.
Armata rusă a anunțat pe 25 ianuarie că a lansat exerciții care implică aproximativ 6.000 de militari și cel puțin 60 de avioane de luptă în regiunile Rostov și Krasnodar de lângă Ucraina și în peninsula ucraineană Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014.
Agențiile de presă ruse au citat districtul militar de sud al Rusiei, descriind manevrele cu muniții de război drept un control al pregătirii pentru luptă. Puțin timp mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlin-ului, Dmitri Peskov acuza din nou Statele Unite că „escaladează tensiunile” și avertiza că Moscova urmărește „aceste acțiuni cu mare îngrijorare”.
Nu exista nicio indicație despre cât vor dura manevrele rusești.
Tot marți, 25 ianuarie, Districtul militar Vest al Rusiei a anunțat că Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) de pe malul stâng al Nistrului a efectuat exerciții de pregătire de luptă, relatează agenția Interfax.
În total, circa 100 de echipamente militare și tehnică de luptă au fost implicate în aceste manevre, conform comunicatului, care menționează că aceste exerciții fuseseră planificate cu mult timp înainte, notează Interfax.
Vineri, președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru ProTV România, a spus că autoritățile de la Chişinău „urmăresc cu atențiile și îngrijorare evoluțiile din regiune” și a repetat că „prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova este „în contradicție cu constituția și cu prevederea de neutralitate a Republicii Moldova”, iar autoritățile moldovene vor continua să ceară Rusiei retragerea acestora.
În fiecare luni: „Dialoguri transnistrene”.
Dar tot președinta Maia Sandu a mai declarat că: „La moment nu avem informații care să demonstreze că acolo se întâmplă alte lucruri decât se întâmplau în trecut. Deci, nimic diferit în comportamentul forțelor ruse în regiunea transnistreană decât ce am văzut de-a lungul timpului în toți acești ani”.