Rusia acuză Ucraina de uciderea Dariei Dughin

Daria Dughina

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat serviciile secrete ucrainene de uciderea Dariei Dughin, fiica ideologului naționalist rus Aleksandr Dughin, unul din principalii arhitecți ai invaziei ruse în Ucraina.

Kievul a negat vehement orice legătură cu moartea Dariei Dughin, care a fost ucisă în explozia mașinii în care se afla, pe 20 august, în regiunea Moscova.

Într-un comunicat dat publicității pe 22 august, FSB pretinde că autorul crimei ar fi fost un ucrainean care a părăsit după aceea Rusia prin Estonia. FSB nu a prezentat nicio dovadă care să susțină această acuzație.

Agenția oficială rusă de știri TASS citează o sursă neidentificată din FSB cu declarația că bomba a fost detonată de la distanță. TASS nu a dat alte detalii.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoleak a negat că Ucraina s-ar afla în spatele uciderii Dariei Dughin imediat după ce s-a relatat despre ea, și a repetat această afirmație pe 22 august, spunând că încercările de a învinui Kievul pentru acest incident sunt „inutile”.

Comisia pentru investigații de la Moscova spune că a deschis o anchetă în acest caz pentru a încerca să stabilească ce anume s-a întâmplat.

Potrivit unor membri ai familiei citați de presa din Rusia, Dughin și fiica sa, descrisă drept jurnalist și analist politic, luau parte la un eveniment în afara Moscovei, iar la plecare Dughin a decis în ultimul moment să schimbe mașinile, fiica sa aflându-se în automobilul ideologului când s-a produs explozia.

Aleksandr Dughin este un autor și ideolog rus de extremă-dreapta, despre care se spune că ar fi „ghidul spiritual” al invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina. El a cerut în repetate rânduri absorbția Ucrainei în Rusia și e unul din principalii ideologi ai așa-numitei mișcării neo-eurasianiste din Rusia, pe care observatorii politici o descriu drept fascistă, pentru că promovează o perspectivă de extremă-dreapta a locului Rusiei pe scena internațională, și despre care unii spun că se aseamănă cu nazismul.

Putin s-a făcut în câteva rânduri ecoul discursului expansionist al lui Dughin și deși nu e clar cât de mare e influența sa asupra Kremlinului, acesta a fost descris drept „creierul lui Putin”.

Atât Aleksandr Dughin cât și fiica sa s-au pronunțat ferm în favoarea războiului dus de Rusia în Ucraina.