Rusia adaugă doi jurnaliști din exil pe lista persoanelor căutate

Jurnalistul de investigație Andrei Zaharov

Ministerul de Interne de la Moscova i-a dat în căutare pe doi jurnaliști - Andrei Zaharov și Dmitri Fomințev - pentru acuzații nespecificate, pe fondul represiunii continue împotriva presei independente din Rusia.

Potrivit relatărilor presei, Zaharov, care a lucrat în orașul său natal Sankt Petersburg, dar și la Moscova, este cercetat penal pentru sustragerea de la îndatoririle de „agent străin”, în timp ce Fomințev, originar din orașul Ekaterinburg din Ural, este acuzat de „insultarea sentimentelor credincioșilor” prin materialele sale publicate pe Telegram. Atât Zaharov, cât și Fomințev locuiesc în prezent în afara Rusiei.

Cazul penal împotriva lui Zaharov a devenit cunoscut pe 19 aprilie, când la Sankt Petersburg au avut loc percheziții la domiciliul Kseniei Klocikova, jurnalistă de la publicația Fontanka și autoarea canalului de Telegram „Rotonda”, despre care ancheta a spus că ar putea „să dețină dovezi materiale” împotriva lui Zaharov.

În 2023, jurnalistul de investigație Andrei Zaharov a fost de două penalizat administrativ pentru distribuirea de materiale fără marcajul „agent străin” - obligatoriu pentru presa și organizațiile finanțate din străinătate. În luna iunie a acestui an, el a fost amendat cu 40 000 de ruble (450 dolari) pentru că nu a prezentat la Ministerul Justiției raportul privind activitatea sa în calitate de „agent străin”.

Zaharov a lucrat pentru Fontanka până în 2016. Apoi a scris pentru RBC, a fost corespondent special al BBC Russian Service și a realizat investigații pentru publicația Project. În octombrie 2021, autoritățile l-au declarat „agent străin”. De atunci, Zaharov locuiește în afara Rusiei. El își continuă activitatea de investigație, în prezent fiind autorul emisiunii „Proslușka” de la publicația The Insider.

Cel de al doilea jurnalist, Dmitri Fomințev, a fost redactor-șef al publicației „Tochka News” din Ekaterinburg. În ianuarie 2024, la domiciliul său și în redacție au avut loc percheziții. El este cercetat penal pentru insultarea sentimentelor credincioșilor în materialele sale, inclusiv acelea în care l-a criticat pe Mitropolitul de Ekaterinburg Evgheni (Kulberg).

(În baza materialelor Radio Svoboda și Current Time TV)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te