Rusia adaugă Meta și o organizație a tinerilor în registrul „extremiștilor”

Serviciul de monitorizare financiară al Rusiei, Rosfinmonitoring, a adăugat gigantul tehnologic american Meta Platforms în registrul său de „teroriști și extremiști”.

Rosfinmonitoring a declarat la 11 octombrie că a adăugat în registru și mișcarea de tineret Vesna (Primăvara), care a protestat în mod deschis împotriva invaziei neprovocate în curs a Rusiei în Ucraina. Mișcarea a fost adăugată pe listă la cererea biroului procurorului din orașul Sankt Petersburg.

### Vezi și... ### Rușii renunță la Instagram, în urma interdicțiilor (studiu)

La sfârșitul lunii martie, un tribunal din Moscova a catalogat Meta Platforms drept o „organizație extremistă”, interzicând platformele sale de socializare Facebook și Instagram. Măsura nu a scos în afara legii și platforma de mesagerie WhatsApp a Meta, deoarece nu este o platformă publică.

Procurorii de stat au depus cererea după ce au apărut informații potrivit cărora Meta Platforms permitea utilizatorilor Facebook și Instagram din unele țări să îndemne la violență împotriva rușilor și a soldaților ruși după ce Moscova a început agresiunea la scară largă împotriva Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

La 10 martie, Meta a anunțat că, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, „am permis temporar forme de exprimare politică care în mod normal ar încălca regulile noastre, cum ar fi discursuri violente precum moarte invadatorilor ruși", adăugând că „nu va permite în continuare apelurile la violență împotriva civililor ruși”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.