Rusia alocă 1,2 miliarde de dolari pentru participația Shell la Sahalin-2 (Kommersant)

Președintele rus Vladimir Putin și-a dat acordul pentru transferul a 94,8 miliarde de ruble (1,21 miliarde de dolari) către Shell pentru participația sa în exploatarea de gaze Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat, a anunțat marți cotidianul rus Kommersant.

Compania rusă de gaze Novatek a primit acordul lui Putin pentru a transfera banii către Shell, a relatat ziarul citând surse din această zonă economică. Shell a refuzat să comenteze. Novatek nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii.

Novatek a declarat luni că a depus o cerere pentru a achiziționa o participație la Sakhalin Energy, operatorul exploatării de gaze naturale lichefiate (GNL) Sakahlin-2.

În urma deciziei Moscovei de a trimite trupe în Ucraina în februarie 2022, Shell a declarat că va renunța la Sakhalin-2, unde deținea o participație în valoare de 27,5% minus o acțiune. În iunie, compania a fost transformată într-o entitate rusă printr-un decret prezidențial. Putin a declarat că va cere Shell și două companii comerciale japoneze Mitsui și Mitsubishi să depună o cerere pentru a-și păstra participațiile în proiect, dacă vor dori acest lucru.

Moscova a invitat firmele interesate să preia participația Shell - precum și cota abandonată de Exxon Mobil în proiectul soră Sakahlin-1 - să depună cereri la guvern.

Shell, care a înregistrat o depreciere de 1,6 miliarde de dolari legată de Sakhalin-2 în primul trimestru al anului trecut, a declarat că a informat autoritățile ruse în septembrie că nu va solicita acțiuni disponibile pentru vânzare în cadrul procesului.