Rusia l-a convocat pe trimisul Uniunii Europene la Moscova pentru a protesta „ferm” față de noile restricții impuse tranzitului de mărfuri spre exclava Kaliningrad prin teritoriul Lituaniei, membră a UE, amenințând totodată cu „represalii” statul baltic care este și membru al NATO.
Ministerul de Externe de la Moscova a declarat pe 21 iunie că ambasadorul UE la Moscova, Markus Ederer, a fost informat cu privire la „inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni” și a avertizat că „vor urma represalii” dacă restricțiile nu vor fi eliminate imediat.
Kaliningrad se află între Lituania și Polonia, unde râul Pregolea se varsă în Marea Baltică, și are aproximativ o jumătate de milion de locuitori. Oficialii lituanieni au declarat că au impus restricțiile începând cu 20 iunie, într-un efort de consolidare a măsurilor punitive care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina din 24 februarie.
### Vezi și... ### NATO și „coridorul Suwalki”: o amenințare uitatăEderer a reiterat această poziție după întâlnirea de la Moscova, spunând că „Lituania nu ia măsuri unilaterale, ci pune în aplicare sancțiunile UE”. El a adăugat că nu există nicio blocadă a Kaliningradului, deoarece tranzitul de bunuri care nu sunt supuse sancțiunilor UE către exclavă continuă.
Între timp, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a zburat marți spre exclava de la Marea Baltică, privată acum de multe importuri vitale din Rusia din cauza embargoului european. Patrușev a spus că „Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile”. „În scurt timp, vom reacționa cu măsuri adecvate. Populația Lituaniei va resimți consecințele negative”, a amenințat Patrușev.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat decizia Lituaniei drept „fără precedent” și „ilegală”, adăugând că situația necesită o „analiză aprofundată” înainte de a se putea lua vreo măsură răspuns.
Potrivit guvernatorului regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, aproximativ 50% din mărfurile transportate pe cale ferată între Kaliningrad și alte regiuni rusești, inclusiv cărbunele, metalele, materialele de construcții și tehnologa avansată, vor intra sub incidența embargoului UE.
### Vezi și... ### Lituania dorește o prezență militară americană cu statut permanent