Dacă Rusia merge înainte cu planurile de a anexa patru regiuni ucrainene la Rusia va fi o „escaladare periculoasă”, care va pune în pericol perspectivele păcii în regiune, a declarat joi secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres.
„Orice decizie de a proceda la anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie nu va avea nici o valoare legală și merită să fie condamnată”, a declarat presei Guterres, adăugând: „[Decizia] va avea un impact dramatic asupra economiei globale, în special asupra țărilor în curs de dezvoltare, și va îngreuna capacitatea noastră a livra ajutor umanitar în Ucraina și în alte părți.
Kremlinul a anunțat că va anexa în mod oficial patru regiuni din Ucraina pe 30 septembrie, în timp ce Occidentul își intensifică pregătirile pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei, în urma a ceea ce comunitatea internațională a numit referendumuri „false”.
Your browser doesn’t support HTML5
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 29 septembrie că pe 30 septembrie, ora 15, va avea loc ceremonia de semnare „a acordurilor de aderare a noilor teritorii la Federația Rusă” la care vor participa președintele Vladimir Putin și liderii impuși de Moscova din regiunile ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
Oficialii susținuți de Rusia în cele patru regiuni au declarat că alegătorii au sprijinit în mod covârșitor aderarea la Rusia, dar referendumurile sunt contestate de Ucraina, guvernele occidentale și Națiunile Unite, deoarece sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional.
Unii oficiali locali susțin că alegătorii au fost amenințați și constrânși să voteze pentru anexare. Agenții electorali au dus urnele de vot din casă în casă, în multe cazuri însoțiți de forțe rusești înarmate.
Cele patru regiuni formează o legătură terestră crucială pentru Kremlin între Rusia și peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal de la Ucraina în 2014 și care, în rest, este legată de continent doar printr-un pod.
Acțiunea Kremlinului a fost anunțată la doar câteva ore după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se lucrează la un nou pachet de măsuri menite „să facă Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului din Ucraina.
„Nu acceptăm referendumurile false și nici orice fel de anexare în Ucraina și suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească prețul pentru această nouă escaladare”, le-a spus ea reporterilor la Bruxelles. Cel de-al optulea pachet de sancțiuni propus include noi interdicții de import pentru produsele rusești, menite să priveze Moscova de venituri suplimentare de 7 miliarde de euro (6,7 miliarde de dolari).
Între timp, Casa Albă a declarat că Statele Unite nu vor recunoaște „niciodată” încercările Rusiei de a anexa părți din Ucraina și pregătește noi sancțiuni economice împotriva Moscovei, care vor impune „un cost economic sever Rusiei dacă va continua cu anexarea”.
„Nu vom recunoaște niciodată aceste încercări ilegale și ilegitime de anexare”, a declarat secretarul de presă Karine Jean-Pierre în fața reporterilor la 28 septembrie.
„Vom coopera cu aliații și partenerii noștri pentru a impune costuri economice suplimentare Rusiei și persoanelor și entităților din interiorul și din afara Rusiei”.
### Vezi și... ### UE pregătește noi sancțiuni contra RusieiUE va interzice complet importurile rusești de oțel și produse din oțel, de celuloză și hârtie, de mașini și aparate care nu sunt încă prevăzute în sancțiunile existente, precum și o interdicție privind importurile de produse chimice intermediare, materiale plastice și țigări, potrivit unui diplomat UE.
Sancțiunile vor interzice, de asemenea, exporturile din UE de produse utilizate în aviație, cum ar fi anvelopele și frânele precum și exportul de componente electrice, inclusiv anumiți semiconductori și componente mai puțin sofisticate decât cele deja interzise, a adăugat diplomatul.
Pachetul de sancțiuni va stabili baza legală pentru o plafonare a prețului petrolului și va interzice cetățenilor UE să facă parte din organele de conducere ale companiilor rusești de stat, a mai spus von der Leyen. De asemenea, noile sancțiuni vor include restricții asupra a 37 de persoane oficiale și companii implicate în organizarea referendumurilor. Pe listă se află viceminiștri, persoane implicate în răspândirea dezinformării, celebrități și muzicieni.
Propunerea a fost prezentată ambasadorilor UE din cele 27 de țări membre, care ar urma să o discute pe 30 septembrie. Aceștia vor trebui să depășească divergențele pentru a ajunge la unanimitatea necesară.
### Vezi și... ### Antony Blinken la Consiliul de Securitate ONU: Putin amenință ordinea internațională!La Washington, doi dintre responsabilii cu regimul de sancțiuni al SUA au declarat în fața legislatorilor că viitoarele sancțiuni trebuie să se concentreze pe privarea lui Putin de ceea ce are nevoie pentru a finanța și a lupta în război. Acestea vor include veniturile din vânzările de petrol și gaze ale Rusiei și accesul la rețelele de aprovizionare globale pentru a-și reface armata.
Elizabeth Rosenberg, secretar adjunct al Trezoreriei, a subliniat că SUA ar trebui să se concentreze intens pe privarea Rusiei de profiturile din energie. Rosenberg a depus mărturie la 28 septembrie în fața Comisiei pentru relații externe a Senatului, alături de James O'Brien, șeful biroului de coordonare a sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat. Senatorii americani sunt nemulțumiți că primele runde de sancțiuni nu au lovit Moscova atât de puternic sau de rapid pe cât prevăzuse administrația.
Rosenberg le-a spus legislatorilor că Rusia ar trebui să intre în deficit fiscal până la sfârșitul anului, dar că, deocamdată, rubla se descurcă mult mai bine decât au prognozat SUA, iar inflația și nivelul pieței sale bursiere nu sunt în dezacord cu cele ale altor țări.
Rosenberg și O'Brien au cerut măsuri mai ferme împotriva Rusiei, în condițiile în care oficialii americani și europeni se pregătesc să impună un sistem de plafonare a prețurilor pentru transportul maritim rusesc.
Live Briefing | Război în Ucraina
Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.