Rusia aruncă din ce în ce mai multe resurse în asaltul de la Bahmut, spune Ucraina

Un soldat ucrainean se adăpostește de bombardament pe o stradă din orașul Bahmut, 23 aprilie.

Moscova și-a intensificat acțiunile ofensive pe linia frontului Bahmut-Avdiivka-Marinka din est, unde apărătorii ucraineni se confruntă cu o presiune tot mai mare din cauza bombardamentelor rusești, a atacurilor aeriene și a asalturilor infanteriei, a declarat Kievul la 26 aprilie.

„Rusia își concentrează principalele eforturi în desfășurarea de operațiuni ofensive pe axa Bahmut, Avdiivka și Mariinka, unde forțele ucrainene au respins 39 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore", a informat Statul Major General în raportul său zilnic. De asemenea continuă luptele în Bahmut și Mariinka".

Trupele ruse au lansat trei atacuri cu rachete, 13 atacuri aeriene și 49 de salve de rachete asupra pozițiilor ucrainene și a infrastructurii civile, au adăugat comandanții armatei ucrainene.

Asalturile repetate ale rușilor au fost respinse și în satul Klișciivka, la circa zece kilometri sud de Bahmut, orașul din regiunea Donețk care a fost epicentrul unei bătălii crâncene care durează de luni de zile.

În sudul regiunii Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost declanșată peste noapte alarma antiaeriană.

Corespondenții RFE/RL au raportat numeroase explozii care au fost probabil provocate de atacurile dronelor Shahed de fabricație iraniană.

Iuri Malașko, șeful administrației militare din Zaporojie, i-a îndemnat pe localnici să se adăpostească, dar nu a dat detalii despre natura exploziilor. „Rămâneți în locuri sigure până când alarma aeriană va înceta”, le-a spus el. Forțele ruse, care controlează centrala nucleară locală, bombardează în mod regulat părțile din regiunea Zaporojie aflate încă sub control ucrainean.

La 25 aprilie, un atac cu rachete rusești asupra unui muzeu din orașul Kupyansk din estul țării a ucis cel puțin două persoane și a rănit alte 10 persoane. Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că atacul a fost „un act barbar”.

Oleh Sîniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov, a declarat pentru RFE/RL că lovitura din 25 aprilie asupra centrului orașului Kupiansk a fost făcut cu rachete de tip S-300, dintre care una a lovit Muzeul local de Istorie.

Trupele rusești nu reușesc să învingă, în vreme ce mașina de tocat de la Bahmut le macină efectivele

„O țară teroristă care face totul pentru a ne distruge complet. Istoria noastră, cultura noastră, poporul nostru. Ucide ucraineni cu metode absolut barbare", a scris Zelenski pe Telegram, adăugând: „Trebuie să răspundem și o vom face!".

Separat, agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a declarat că Moscova a început să folosească noile sale tancuri de luptă T-14 Armata în război, trăgând asupra pozițiilor ucrainene, dar fără a participa încă „la un asalt direct”. Tancul are o turelă fără pilot, pe care un echipaj o controlează de la distanță. Însă, potrivit serviciilor de informații militare britanice, forțele rusești s-au plâns de calitatea proastă a primului dintre tancuri care a sosit.

„După unsprezece ani de dezvoltare, programul a fost afectat de întârzieri, de reducerea dimensiunii planificate a flotei și de probleme de fabricație”, se arată în raportul serviciilor de informații britanice.