Anunțul a fost făcut de oficialii locali pe 13 iunie, după ce în cursul nopții a fost declarată din nou o alertă de raid aerian în întreaga Ucraină.
„Trei morți, 25 de răniți - 19 dintre ei sunt în spital”, scria guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, pe Telegram.
„Au luat foc apartamente de la primul până la al cincilea etaj, un incendiu întins pe 700 de metri pătrați. Salvatorii sting focul. Probabil că sunt oameni sub dărâmături”, a declarat Lisak.
Primarul din Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, afirmă că rachetele rusești au lovit doar obiective civile și de infrastructură. „Cele șase rachete nu au lovit niciun obiectiv militar. Au lovit, în schimb, o clădire de apartamente și un depozit de marfă. În acest moment, avem trei morți, 25 de răniți, dintre care 10 în stare gravă și trei extrem de gravă. Alte șapte persoane sunt probabil încă sub dărâmături", scrie și Vilkul pe Telegram.
Președintele Volodimir Zelenski a condamnat atacul, spunând pe Telegram că „teroriștii nu vor fi niciodată iertați”.
„Și mai multe rachete teroriste, ucigașii ruși își continuă războiul împotriva locuințelor civile, a orașelor obișnuite și a oamenilor", a scris Zelenski. „Condoleanțele mele tuturor celor care și-au pierdut cei dragi! Teroriștii nu vor fi niciodată iertați și vor fi trași la răspundere pentru fiecare rachetă pe care o lansează.”
În Kiev și în cea mai mare parte a Ucrainei a fost declanșată alarma aeriană. Administrația militară a capitalei ucrainene a raportat că și Kievul a fost vizat de proiectile de artilerie, dar toate rachetele au fost doborâte. Nu au fost înregistrate vvictime în Kiev.
„Toate rachetele inamice din spațiul aerian din jurul Kievului au fost detectate și distruse cu succes de sistemul de apărare aeriană ucrainene", a anunțat Serhii Popko, șeful administrației militare a capitalei, pe Telegram.
Contraofensiva în căutarea ritmului
Ultimul val de lovituri rusești a avut loc în timp ce contraofensiva ucraineană mult așteptată pare să capete amploare. Armata susține că a eliberat șapte localități din regiunile de sud și est ale țării și că se înregistrează progrese în Bahmut, unde au loc lupte crâncene.
„Drapelul național flutură din nou în satul Storojve, iar acest lucru se va întâmpla cu fiecare așezare, până ce vom elibera toate teritoriile ucrainene”, a anunțat Centrul de presă al forțelor ucrainene într-un mesaj însoțit de o înregistrare video care arată soldați ucraineni patrulând în sat.
La 11 iunie, Ucraina a declarat că trei sate din Donețk - Makarivka, Neskucine și Blahodatne - au fost recucerite de forțele Kievului.
Ulterior, ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, a declarat că au fost cucerite și localitățile Lobkove, Levadne și Novodarivka din sud-estul regiunii Zaporojie, deși oficialii ruși au declarat că forțele ucrainene au fost respinse în unele dintre aceste zone.
Aceste informații nu pot fi confirmate deocamdată din surse independente.
Contraofensiva ucraineană a fost complicată de spargerea, la 6 iunie, a barajului Kahovka de pe fluviul Nipru, controlat de Rusia.
Kievul a acuzat Moscova că a minat barajul provocând în mod deliberat distrugerea acestuia pentru a inunda regiunea Herson din sud și a încetini contraofensiva Ucrainei.
Your browser doesn’t support HTML5
Organizația Națiunilor Unite a avertizat asupra consecințelor umanitare catastrofale ale ruperii barajului și ale inundațiilor care vor rezulta.
Distrugerea barajului a stârnit îngrijorări cu privire la siguranța centralei nucleare Zaporojie din apropiere - cea mai mare din Europa. Însă ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strileț, a declarat la 12 iunie că nivelul apei din bazinele de răcire ale centralei este stabil și suficient de ridicat. „Situația este acum sub control”, a declarat Strileț pentru televiziunea ucraineană.
El a făcut această declarație înainte de vizita lui Rafael Grossi, șeful agenției nucleare a ONU, AIEA. Grossi este așteptat în 13 iunie la Kiev, unde se va întâlni mai întâi cu Zelenski și se va îndrepta mai apoi către centrala nucleară Zaporojie pentru a evalua la fața locului situația. Grossi va înnoi personalul Misiunii de sprijin și asistență a AIEA la Zaporojie „cu o echipă întărită” pentru a face față posibilelor consecințe ale distrugerii barajului, a anunțat AIEA.