Rusia avansează rapid pe frontul din estul Ucrainei, iar aliații Kievului nu resping varianta trimiterii de trupe

Un tanc rusesc înaintând în regiunea ucraineană Donețk (fotografie distribuită de Ministerul rus al Apărării la 26 noiembrie 2024)

Armata rusă avansează în cel mai rapid ritm de la primele zile ale invaziei din 2022 pe frontul din estul țării, reușind să cucerească un teritoriu similar cu jumătate din suprafața Londrei, doar în ultima lună, spun mai mulți analiști și bloggeri.

Războiul intră în ceea ce unii oficiali ruși și occidentali spun că ar putea fi cea mai periculoasă fază, după ce forțele Moscovei au obținut mari câștiguri teritoriale, iar Statele Unite au permis Kievului să riposteze cu rachete cu rază lungă de acțiune, furnizate de Washington, scrie Reuters.

„Rusia a setat noi recorduri săptămânale și lunare de capturare a teritoriului ucrainean”, a spus agenția independentă de știri rusă Agentstvo într-o relatare.

Armata rusă a ocupat aproximativ 235 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei doar în ultima săptămână, ceea ce reprezintă un record pentru 2024, a spus sursa.

Forțele ruse au ocupat de la începutul lunii noiembrie 600 de kilometri pătrați, a adăugat Agentstvo, care citează date furnizate de DeepState, un grup de analiști cu legături în armata ucraineană, care studiază imaginile din lupte și furnizează hărți ale frontului.

Armata rusă a început să avanseze mai rapid în estul Ucrainei în iulie, odată ce forțele ucrainene au lansat incursiunea transfrontalieră în regiunea rusească Kursk. De atunci, avansul rusesc a accelerat, potrivit hărților compilate din sursele publice.

Rusia controlează în prezent 18% din teritoriul Ucrainei, adică toată Crimeea și peste 80% din Donbas, format din regiunile Lugansk și Donețk, de rând cu peste 70% din Zaporojie și Herson, precum și sub 3% din regiunea Harkov, potrivit acelorași surse.

Nici Moscova, nici Kievul nu au publicat date privind pierderile înregistrate, dar serviciile de informații occidentale estimează că acest bilanț ar fi de numărul sutelor de mii de răniți și uciși, în timp ce zone întregi din sudul Ucrainei au ajuns pustii.

Președintele rus, Vladimir Putin, care a schimbat conducerea Ministerului Apărării în mai, a spus în mod repetat că forțele ruse avansează într-un mod mult mai eficient și că Rusia își va realiza toate obiectivele propuse în Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului (din SUA) crede că avansul forțelor ruse în sud-estul Ucrainei este datorat în mare parte descoperirii de către acestea și exploatării vulnerabilităților liniilor de apărare ucrainene.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că pacea nu va putea fi stabilită până ce toate trupele ruse nu vor fi retrase de pe teritoriile capturate de Moscova, incluzând Crimeea. Dar depășite numeric, forțele ucrainene se confruntă cu dificultăți în a recruta noi soldați și furniza echipamente pentru noile unități.

Zelenski a mai spus că în opinia sa, principalul obiectiv al lui Putin este ocuparea întregului Donbas, și alungarea trupelor ucrainene din regiunea Kursk, unde o parte este controlată de Kiev din august.

Trimiterea de trupe, la nivel de discuții

Șeful diplomației britanice, David Lammy, a spus marți, 26 noiembrie, că Londra nu va trimite trupe în Ucraina, după ce presa internațională a scris despre faptul că Marea Britanie și Franța ar discuta o asemenea variantă, notează dpa.

Dezbaterea, scrie Le Monde, a fost reluată în urma vizitei premierului Keir Starmer în Franța pentru comemorarea zilei de 11 noiembrie, când a fost încheiat armistițiul ce a pus capăt Primului Război Mondial.

Ministrul de Externe britanic, David Lammy (dreapta), cu omologul său francez, Jean-Noël Barrot, la Londra, pe 22 noiembrie 2024.

Lammy a spus însă jurnaliștilor, marți, că poziția Londrei în această privință nu s-a schimbat și că Marea Britanie va continua să sprijine Ucraina inclusiv prin instruirea militarilor ei, dar fără a trimite trupe pe front. Biroul premierului britanic a emis un comunicat similar, dar a ținut să precizeze că anterior au existat un număr limitat de militari care au furnizat instruire în domeniul medical.

În Franța, ministrul Afacerilor Externe, Jean-Noel Barrot, a spus pentru BBC că aliații occidentali nu trebuie să pună nicio limită în privința sprijinului pentru Ucraina împotriva Rusiei. Întrebat dacă asta înseamnă inclusiv trimiterea trupelor franceze în luptă, el a spus că „nu se exclude nici o variantă”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te