Rusia blochează un comunicat FMI despre războiul din Ucraina

Sediul FMI din Washington

Comitetul director al Fondului Monetar Internațional (FMI) nu a reușit să ajungă la un acord asupra unui comunicat prin care să ceară Rusiei să pună capăt războiului din Ucraina. La reuniunile FMI și ale Băncii Mondiale de la Washington, miniștrii de finanțe și șefii băncilor centrale discută despre o posibilă plafonare a prețului petrolului rusesc.

Nadia Calvino, ministrul spaniol al economiei, a declarat la 14 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, că Rusia a blocat din nou adoptarea unui comunicat comun în timpul unei reuniuni a Comitetului Monetar și Financiar Internațional. Calvino a declarat în cadrul unei conferințe de presă că războiul este „cel mai important element care încetinește creșterea și generează inflație, volatilitate, insecuritate energetică și alimentară și incertitudine”.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, și-a reluat declarația, spunând reporterilor că multe dintre diversele provocări cu care se confruntă economia globală „provin din războiul teribil al Rusiei din Ucraina și din recuperarea continuă după pandemie”. Întrebată despre progresele înregistrate în ceea ce privește stabilirea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc, ea a spus că nu a fost luată nicio decizie, dar că o coaliție de țări, inclusiv Grupul celor șapte G7, Uniunea Europeană și Australia, va decide care va fi acest plafon de preț.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Putin nu regretă că a ordonat invazia