Rusia blochează încă un site Novaya Gazeta din cauza relatărilor despre războiul din Ucraina

Dmitri Muratov este redactor șef la Novaya Gazeta

Agenția de stat de monitorizare a mass-media din Rusia a blocat site-ul web al revistei Novaya rasskaz-gazeta pentru că ar fi „discreditat forțele armate ruse".

Roskomnadzor a blocat pagina de web pe 24 iulie, la cererea Procuraturii Generale, și nu a oferit nicio altă explicație. Novaya rasskaz-gazeta a început să fie publicat pe 15 iulie și a fost realizată de personalul cunoscutului ziar Novaya gazeta, care și-a suspendat publicarea în martie, sub presiunea autorităților din cauza acoperirii războiului Rusiei în Ucraina.

Potrivit redactorilor de la Novaya rasskaz-gazeta, site-ul a rezistat șapte zile și nouă ore înainte de a fi închis. Novaya gazeta a început să publice în 1993 și era una dintre cele mai respectate publicații din Rusia post-sovietică.

Redactorul-șef al ziarului, Dmitri Muratov, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021. Unii membri ai personalului ziarului au părăsit Rusia după ce ziarul a încetat să mai fie publicat și au lansat ziarul Novaya gazeta.Europe. Roskomnadzor a blocat și site-ul acestuia în Rusia.

La scurt timp după lansarea invaziei sale în Ucraina, pe care Kremlinul o numește „operațiune militară specială”, Moscova a adoptat rapid o lege care incriminează difuzarea de informații „false” care „discreditează forțele armate”. Legea a fost în centrul unei represiuni masive împotriva disidenței față de războiul din Rusia.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Volodimir Zelenski: „Vom învinge!”