Rusia bombardează din nou orașele ucrainene. Un incediu în Crimeea duce la evacuări

Localnici îndepărtând molozul din fața unui bloc avariat în timpul atacurilor cu rachete și drone rusești asupra orașului Odesa, 19 iulie

Rusia a lansat atacuri aeriene "puternice" asupra portului ucrainean Odesa de la Marea Neagră pentru a doua noapte consecutivă.

Atacurile au vizat atât Kievul, cât și alte regiuni cu drone și rachete, au declarat oficiali regionali la începutul zilei de 19 iulie, în timp ce o explozie și un incendiu la un depozit de muniții rusești din Crimeea anexată au provocat o evacuare în masă și închiderea unei autostrăzi.

Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, care a fost anexată ilegal de Moscova în 2014, a declarat că incendiul din apropierea unui teren de antrenament militar a determinat evacuarea a aproximativ 2000 de persoane și a închis parțial autostrada Tavrida din apropiere.

Aksionov nu a oferit detalii despre cauza incendiului sau despre potențialele victime, dar canalele Telegram legate de serviciile de securitate rusești și presa ucraineană au relatat că un depozit de muniție a explodat după un atac aerian ucrainean desfășurat peste noapte.

Videoclipuri neverificate care circulă pe rețelele de socializare arată un incendiu mare în depărtare și fum ridicându-se după aparenta explozie a muniției.

Într-o postare pe Telegram a fost citat Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene (GUR), care ar fi declarat că Ucraina este responsabilă pentru atacul asupra depozitului rusesc, însă GUR a negat ulterior că Budanov ar fi făcut acest comentariu.

Purtătorul de cuvânt Andri Iusov a afirmat într-un interviu acordat postului de radio Suspilne că comentariile, preluate de mai multe instituții media, „au fost false”.

Anterior, apărarea aeriană a Ucrainei a anunțat că a doborât 23 de drone de fabricație iraniană și 14 rachete de croazieră lansate de Rusia care au vizat în principal Odesa și împrejurimile sale.

Atacul de peste noapte asupra zonei Odesa a fost „cel mai masiv” de la începutul războiului, a spus pentru RFE/RL administrația militară a regiunii.

Rusia a folosit drone și rachete de croazieră de fabricație iraniană, dintre care majoritatea au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană, a raportat administrația militară, adăugând că un lucrător civil a fost rănit. Au fost lovite o unitate industrială, precum și depozite de tutun și de artificii au fost lovite.

Este a doua zi la rând când Odesa este atacată după ce Rusia a promis că se va răzbuna după explozia podului care leagă Crimeea anexată de Rusia, explozie pe care Moscova a pus-o pe seama Ucrainei. Atacul podului a ucis două persoane și a rănit o adolescentă, iar traficul rutier a fost temporar restricționat.

Rusia a acuzat Ucraina pentru ceea ce a declarat că a fost „un atac terorist”, iar președintele Vladimir Putin a promis represalii.

Ministerul rus al Apărării a afirmat, după primul val de lovituri aeriene asupra Odesa, că a atacat acele instalațiile unde Ucraina construiește drone maritime de tipul celor care au avariat podul.

Kievul a fost, de asemenea, ținta unor drone rusești în cursul nopții, a transmis Serhi Popko, șeful administrației militare a capitalei, în dimineața de 19 iulie, adăugând că apărarea aeriană ucraineană a distrus toate dronele care se apropiau și că nu există încă informații referitoare la posibilele victime sau pagube.

### Vezi și... ### Harkovul, atacat de trei ori într-o zi. Rusia se răzbună pentru atacarea orașelor din regiunea Belgorod

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a confirmat relatările din presă despre exploziile din capitală și a declarat că acestea sunt rezultatul activității de apărare aeriană a orașului. Alerte de raid aerian s-au declanșat în regiunile centrale, estice și sudice ale Ucrainei la începutul zilei de 19 iulie. Regiunile vestice Rivne și Hmelnițki au fost, de asemenea, plasate sub alertă de raid aerian la primele ore ale dimineții.

Pe câmpul de luptă, trupele ucrainene i-au forțat pe ruși să se retragă din Orihovo-Vasilivka, chiar la nord-vest de Bahmut, în regiunea estică Donețk, a declarat Andri Kovalev, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, la 19 iulie.

Rusia a capturat Bahmut în luna mai, după una dintre cele mai lungi și sângeroase bătălii de la începutul războiului, în februarie 2022. Dar, de la începutul contraofensivei lor, forțele ucrainene au avansat pe flancurile de nord și de sud ale orașului.