Rusia califică sancțiunile SUA drept imixtiune în treburile interne ale Moldovei 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova

„Recentele sancțiuni ale SUA, impuse sub pretexte inventate, sunt o imixtiune brutală în treburile interne ale Republicii Moldova și o încercare de a exercita influență negativă asupra relațiilor bilaterale moldo-ruse”, a declarat miercuri, 2 noiembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

### Vezi și... ### Procuratura și SIS investighează sprijinul FSB pentru partide din Moldova

Vorbind într-un briefing săptămânal, Zaharova a spus că decizia SUA din 26 octombrie de a include în lista sancțiunilor americane 9 persoane și 12 entități, inclusiv cetățeni ruși și companii ruse, pentru acțiuni legate de corupție și interferență în alegerile din Moldova, reprezintă o decizie „politică”.

„Scopurile SUA nu sunt grija față de democrație, libertate și lupta contra corupției. În realitate, este vorba de distragerea atenției de la situația politică internă și cea economică din Moldova. Încă un motiv este reglarea de conturilor cu oponenții politici interni și reaprinderea dispozițiilor anti-rusești în societatea moldovenească”, a comentat Zaharova.

Potrivit reprezentantei diplomației ruse, lista celor vizați ar fi „contradictorie”.

„Pe de o parte, sunt incluse persoane și companii care lucrează pentru consolidarea relațiilor moldo-ruse. Pe de altă parte, a intrat în listă, de exemplu, Plahotniuc. Cine este el? Este un oligarh fugar moldovean, care făcea politică, avea o poziție anti-rusească și acționa în interesele SUA. Când omul nu a satisfăcut așteptările sau, pur și simplu, a devenit inutil, el a fost îndepărtat și i s-a spus că nu a făcut față”, a afirmat Zaharova.

Ea a adăugat că actualii guvernanți ai Moldovei s-au alăturat Occidentului, dar nu pot avea nicio garanție că nu vor ajunge în aceeași situație ca Plahotniuc.

### Vezi și... ### R. Moldova pune în aplicare sancțiunile americane