Rusia cere „clarificări suplimentare” cu privire la raportul AIEA despre centrala de la Zaporojie

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Moscova a solicitat „clarificări suplimentare” din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) după ce organismul de supraveghere nucleară al ONU a publicat un raport privind situația de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

„Este nevoie de clarificări suplimentare, deoarece că raportul conține o serie de aspecte - nu le voi enumera acum - dar am cerut aceste explicații directorului general al AIEA", a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov pe 7 septembrie la un forum economic din Vladivostok.

### Vezi și... ### AIEA cere o zonă de securitate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie

Într-un raport întocmit în urma unei misiuni la cea mai mare centrală nucleară din Europa, AIEA a declarat la 6 septembrie că situația actuală de la centrala ocupată de Rusia este „nesustenabilă” și că este „nevoie urgentă de măsuri” pentru a evita un accident nuclear.

Raportul le cerea Rusiei și Ucrainei să stabilească o „zonă de protecție a siguranței nucleare și a securității” în jurul centralei și sublinia că bombardamentele asupra sitului și în vecinătatea acestuia ar trebui să înceteze imediat pentru a evita orice alte daune aduse centralei și pentru siguranța personalului de exploatare.

Centrala a fost capturată de forțele rusești în martie, dar încă este conectată la rețeaua electrică ucraineană și este operată de personal ucrainean. Atât partea ucraineană, cât și cea rusă s-au acuzat reciproc de lansarea unor atacuri în zonă.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Noi bombardamente în apropiere de centrala atomică Zaporojie